Nieuwe Twin Peaks zonder Lynch

Slecht nieuws voor Twin Peaks-fans: het derde seizoen van de jarennegentigcultserie zal niet worden geregisseerd door David Lynch. Lynch, naast Mark Frost de geestelijk vader de Amerikaanse televisieserie, heeft gisteren op Twitter laten weten dat hij zich terugtrekt als regisseur omdat er niet genoeg geld in werd gestoken om het script te verfilmen zoals „ik vond dat het moest gebeuren”.

De Amerikaanse zender Showtime maakte in oktober bekend dat de jarennegentigserie in 2016 terugkeert op tv. Showtime houdt vast aan dat voornemen.

In januari werd bekend dat Kyle MacLachlan (56) weer te zien is in zijn rol als special agent Dale Cooper. Lynch zou alle afleveringen regisseren en heeft naar eigen zeggen zestien maanden met Showtime onderhandeld. Dit weekend heeft hij de acteurs gebeld en verteld dat hij afhaakt als regisseur, schreef hij op Twitter. „Ik houd van de Twin Peak-wereld en had gewild dat het anders was gegaan.” Showtime liet in een reactie weten „bedroefd” te zijn. De aankondiging dat er na 25 jaar een nieuw seizoen zou komen van de cultserie zorgde afgelopen oktober voor groot tumult. Op Twitter werd hashtag #damngoodcoffee trending – een favoriete uitspraak van FBI-agent Cooper. Het nieuwe seizoen zal in de huidige tijd spelen en laten zien hoe het leven van de personages is verlopen. In de oude serie gaat FBI-agent Cooper op zoek naar de verdwenen Laura Palmer. Naarmate de speurtocht vordert, worden de donkere kanten van de inwoners van het stadje Twin Peaks zichtbaar. Net als in films als Eraserhead, Blue Velvet en Wild at Heart gaf Lynch in Twin Peaks genres als sciencefiction, horror, thriller en sitcom een eigenzinnige draai.

    • NRC