Sociale media in Turkije zijn op zwart

In Turkije kan niemand meer op Twitter, Facebook of YouTube. De autoriteiten hebben de toegang tot de websites laten afsluiten door internetproviders. Op de sites circuleert een foto van militanten die een pistool richten op de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling in een rechtbank. De gijzelnemers wilden dat de politie schuld bekende over de dood van Berkin Elvan, een 14-jarige jongen die overleed nadat hij door een traangasgranaat op zijn hoofd was geraakt bij protesten in het Gezipark in 2013. Overheidsfunctionarissen zijn boos op Turkse media vanwege het verspreiden van de beelden. De rechter besloot dat in totaal 166 websites moesten worden afgesloten, waaronder de drie genoemde sociale mediasites en een aantal krantensites. Binnen korte tijd zouden alle internetproviders het verbod moeten handhaven.

    • Ap