Al-Shabaab is voor Kenia ook een binnenlands probleem

None

President Kenyatta van Kenia heeft zijn landgenoten verzekerd dat hij keihard zal reageren op de „barbaarse, middeleeuwse slachtpartij” die zich donderdag heeft afgespeeld op universiteit van Garissa. Vier terroristen van Al-Shabaab, de islamitische terreurbeweging uit buurland Somalië, schoten daar 142 studenten en zes anderen dood.

Dat terroristen in Kenia opnieuw toesloegen kwam niet als een verrassing. En toch was het land slecht voorbereid. De universiteit, met voor het merendeel christelijke studenten, was duidelijk een potentieel doelwit voor de terreurgroep. Desondanks liet de beveiliging ernstig te wensen over.

De Keniaanse luchtmacht zegt gisteren en vandaag in Somalië twee kampen van Al-Shabaab te hebben gebombardeerd. Of er ook werkelijk materieel of mensen van de terreurgroep zijn getroffen is nog niet uit onafhankelijke bron bevestigd. De kampen zijn vernietigd, zegt de luchtmacht. Nee, de bommen zijn in het open veld terechtgekomen, zegt Al-Shabaab.

Wie er ook gelijk heeft, als dit de keiharde reactie is die Kenyatta beloofde, dan schiet Kenia er weinig mee op. Al-Shabaab komt weliswaar uit Somalië, en infiltreert Kenia van daaruit zonder veel moeite. Maar uit de aanslag van donderdag blijkt zonneklaar dat het voor Kenia ook een binnenlands probleem is.

Een van de daders, die alle vier zijn omgekomen, blijkt de zoon van een lokale bestuurder te zijn. Deze 26-jarige was niet een door uitzichtloze armoede verbitterde man uit de sloppenwijken, maar ooit een veelbelovend rechtenstudent aan de Universiteit van Nairobi. „De planners en de financiers van dit terrorisme zijn diep geworteld in Kenia”, erkent president Kenyatta. En sommige van de uitvoerders dus ook.

Dat maakt het tot een veel complexer probleem dan lang is gedacht. Bombardementen van kampen in Somalië kunnen Al-Shabaab wel schade toebrengen, maar niet uitschakelen. Mede dankzij de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië, waarvan Keniaanse militairen deel uitmaken, is het gebied dat de beweging onder controle heeft flink geslonken. Maar met beperkte middelen en vanuit een verzwakte positie blijken de terroristen toch nog heel goed in staat hard toe te slaan.

Kenia heeft binnen de eigen grenzen een ernstig probleem van moslimextremisme – de terroristen lieten de moslimstudenten donderdag gaan en richtten hun dodelijke wapens speciaal op de christenen. Dit probleem valt niet op te lossen met bombardementen, of met de bouw van een muur langs de hele grens met Somalië, waar sommige Keniaanse functionarissen voor hebben gepleit.