Duureffect veel diëten onbewezen

Bij vrijwel elk dieet dat in advertenties wordt aangeprezen, komen indrukwekkende ‘voor’ en ‘na’ foto’s voorbij van mensen die in korte tijd spectaculair veel gewicht verloren hebben. Maar het is de vraag of die mensen daarna blijvend slank zijn gebleven. Is de effectiviteit op de lange termijn van afvalprogramma’s ook wetenschappelijk vastgesteld?

Dat blijkt ronduit teleurstellend, concluderen Amerikaanse artsen van de Johns Hopkins University in Baltimore vandaag in het blad Annals of Internal Medicine. Ze verzamelden bijna 1.700 wetenschappelijke studies naar afvalprogramma’s, maar konden van slechts van 11 van de 32 bekende afvalprogramma’s in de VS relevante studiegegevens vinden. De 45 studies die ze overhielden, bleken meestal kortdurend. Slechts enkele duurden langer dan 12 maanden, belangrijk om ook het risico van terugval te kunnen beoordelen. Over het algemeen hield de kwaliteit van de studies veel te wensen over.

Volgens de onderzoekers kwamen Weight Watchers en het maaltijdplansysteem ‘Jenny Craig’ nog als beste uit de bus, met een gemiddeld gewichtsverlies van 4,9 en 2,6 procent ten opzichte van controlepersonen. ‘Nutrisystem’ had een vergelijkbaar resultaat, maar de onderzoeken daarnaar duurden slechts 3 tot 6 maanden. Methodes op basis van eiwitdrankjes of andere speciale voedingssubstituten (met namen als Slimfast, Medifast en Optifast), lieten soms spectaculaire resultaten zien – maar louter in studies van drie maanden of korter.

Afvalprogramma’s die zich richten op het maken van gezondere voedselkeuzes hebben op de lange termijn het meest effect, schrijft Harvard-arts Christina Wee in het redactioneel commentaar. De grootste spelbreker bij afvallen is het hebben van onrealistische verwachtingen.