Afscheid Krimtataarse zender - ‘we overleefden Stalin en overleven ook dit’

Het enige tv-station op de Krim dat in het Krimtataars verkrijgbaar is, moest ermee stoppen. De Russische autoriteiten hadden de vergunning niet verlengd. Dit is hoe de zender afscheid nam van zijn kijkers.

Screen grab uit afscheidsboodschap

Het enige tv-station op de Krim dat in het Krimtataars verkrijgbaar was, ATR, zond vorige week voor het laatst uit. De Russische autoriteiten hadden de vergunning niet verlengd, dus was het over en uit.

De afscheidsboodschap van ATR-journalist Lilia Boedzjoerova dateert van vorige week en is een paar dagen geleden in het Engels ondertiteld door het Oekraïense internettelevisiekanaal Hromadske.

Het besluit om de vergunning niet te verlengen had niets te maken met politiek, verzekerde Sergej Aksjonov, een vertrouweling van president Poetin en de de facto premier van de Krim. ATR zou om een politiek punt te maken expres fouten hebben gemaakt in de verschillende vergunningsaanvragen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch paste de gedwongen sluiting van ATR echter in een patroon van intimidatie van ATR en andere Oekraïense en pro-Oekraïense mediabedrijven op de Krim.

Kritiek op persvrijheid

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde vorige week dat de persvrijheid voor Krimtataren in gevaar komt door Russische regelgeving. De Tataarse media op het door Rusland geannexeerde schiereiland moesten voor 1 april een nieuwe vergunning krijgen. Slechts een Tataars medium heeft zo’n document gekregen. Volgens de organisatie worden aanvragen van televisiezenders, radiostations, bladen en websites van de Krimtataren geweigerd of genegeerd.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) was vorige maand kritisch. OVSE-vertegenwoordiger voor de vrijheid van de media Doenja Mijatović noemde de vervolging van onafhankelijke en kritische geluiden “angstaanjagend en verontrustend”.

Lees verder in NRC Handelsblad: De Krim een jaar Russisch: hoe staat het ervoor op het schiereiland? (€)

    • Laura Klompenhouwer