Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

2,5 jaar cel voor Hooijmaijers in hoger beroep

Ton Hooijmaijers (R) komt met zijn advocaat Frits Schneider aan bij het gerechtshof vorige maand voor de behandeling van zijn hoger beroep.
Ton Hooijmaijers (R) komt met zijn advocaat Frits Schneider aan bij het gerechtshof vorige maand voor de behandeling van zijn hoger beroep. Foto ANP / Koen van Weel

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers heeft in hoger beroep 2,5 jaar cel gekregen van het Hof wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Dat is een half jaar minder dan hij in 2013 had gekregen. Het OM had juist in hoger beroep vier jaar cel gevraagd.

De VVD-’er heeft zich aan de betreffende strafbare feiten schuldig gemaakt in de periode 2005-2009, toen hij gedeputeerde in Noord-Holland was. Volgens het OM ontving hij ruim 1,8 miljoen euro aan smeergeld, vooral van bouwbedrijven en zou hij 5 ton hebben witgewassen. Het Hof oordeelt dat Hooijmaijers minder steekpenningen heeft aangenomen en acht bewezen dat hij 276.000 euro heeft witgewassen.

Hooijmaijers’ vrouw Jocelyn P. werd opnieuw vrijgesproken. Het OM, die in haar de ‘katvanger’ zag voor Hooijmaijers, had in hoger beroep drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 240 uur. Maar het Hof acht opnieuw niet bewezen dat de vrouw van Hooijmaijers weet had van alle door haar man gepleegde strafbare feiten.

Makelaar Arnold van de K., die twee jaar geleden tot drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur was veroordeeld, kreeg daar nu van het Hof nog 60 uur werkstraf bij. De provincie Noord-Holland heeft verder recht op 10.000 euro schadevergoeding, zo meende het Hof. Zowel Hooijmaijers als zijn vrouw waren niet bij de uitspraak aanwezig.