Turkije sluit Facebook, YouTube en Twitter

Turkije blokkeert sociale media sites vanwege een foto van een gegijzelde en overleden openbaar aanklager.
Turkije blokkeert sociale media sites vanwege een foto van een gegijzelde en overleden openbaar aanklager. Foto EPA / Sedat Suna

De Turkse autoriteiten hebben de toegang tot Twitter, Facebook en YouTube laten afsluiten door internetproviders. Op de sociale media circuleert een foto van militanten die een pistool richten op de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling in een rechtbank. Dat meldt persbureau AP.

Update 17.48: Twitter heeft gehoor gegeven aan het verzoek om de foto’s te verwijderen. De Turkse regering zal de blokkade opheffen.

166 websites dicht

Overheidsfunctionarissen zijn boos op Turkse media vanwege het verspreiden van de beelden.

De rechter besloot dat in totaal 166 websites moesten worden afgesloten, waaronder de drie genoemde sociale mediasites en een aantal krantensites. Binnen korte tijd zouden alle internetproviders het verbod moeten handhaven.

Foto van de gijzeling

Twee militanten van de verboden extreemlinkse groep DHKP-C namen vorige week openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. DHKP-C staat in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Turkije te boek als een terroristische organisatie.

De gijzelnemers wilden dat de politie schuld bekende over de dood van Berkin Elvan, een 15-jarige jongen die overleed nadat hij bij protesten in het Gezipark in 2013 door een traangasgranaat op zijn hoofd was geraakt. De gijzeling werd beëindigd door speciale eenheden van de Turkse politie. Bij de actie werden de twee gijzelnemers gedood. De openbaar aanklager raakte zwaargewond en overleed later aan zijn verwondingen.

Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling. Vanwege het plaatsen van de foto werden deze mediabedrijven verbannen van een persconferentie en van de begrafenis van Kiraz.

De foto verscheen later ook op de sociale media.

Wie was Kiraz?

Kiraz was als procureur betrokken bij een omstreden rechtszaak. De zaak ging over diegenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van de vijftienjarige Berkin Elvan. De jongen raakte gewond tijdens de protesten in Istanboel in 2013 en overleed in maart 2014, na een coma van 269 dagen.

Sociale media al eerder afgesloten

Het is niet voor het eerst dat de Turkse regering de toegang tot sociale media onmogelijk maakt; vorig jaar werden Twitter en YouTube ook al afgesloten. Premier Recep Tayyip Erdogan besloot toen tot de blokkade omdat er afgeluisterde telefoongesprekken, die erop zouden wijzen dat de premier en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn, waren verspreid via de sociale media.

YouTube was zelfs twee maanden lang onbereikbaar, totdat het Constitutioneel Gerechtshof besloot dat de grondwet dat niet toeliet.

    • Carlijn Vis