Snelle auto’s en rauwe actie: met de bioscoop gaat het prima

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De makers van Furious 7 trekken zich weinig aan van de aanhoudende berichten dat het einde van de bioscoopfilm daar is. De actiefilm met hoofdrollen voor snelle auto’s, Vin Diesel en wijlen Paul Walker wist dit weekend honderden miljoenen dollars te verdienen.

En dat voor deel 7 van een serie die voorheen afgekraakt werd.

Dit laatste deel in de reeks werd door bioscoopgangers én recensenten goed ontvangen. “Dom, maar voortreffelijk, comfortabel dom op precies de juiste manier.”

Veel van de kijkers, vooral jongeren, wilden filmster Walker nog eens aan het werk zien; hij kwam in 2013 om het leven in een auto-ongeluk. Filmanalist Paul Dergarabedian:

“Het lijdt geen twijfel dat deze enorme verkoopcijfers grotendeels toegeschreven kunnen worden aan het diepe verlangen om Paul te zien in zijn laatste rol.”

Landbouw krijgt water

Dat het droog, heel droog is in Californië weten we als inwoners al jaren. Dat veruit het meeste - spaarzame - water wordt gebruikt door de landbouw, is niet algemeen bekend.

Maar het is een feit, dat onderkent ook gouverneur Jerry Brown. Desondanks wil hij de nieuwe, wettelijke beperkingen op watergebruik niet opleggen aan de landbouwsector. Dat zou de noodlijdende branche nog verder treffen, zei Brown zondag, terwijl Californië een groot deel van het fruit, de groenten en noten voor de rest van de VS levert.

Vorige week kondigde Brown maatregelen aan om het watergebruik met 25 procent in te perken. Eerdere maatregelen om vrijwillig op water te bezuinigen hadden weinig effect.

De dood trotseren

Is de dood ten dode opgeschreven? Het idee dat wij - of onze kleinkinderen - het eeuwige leven zullen hebben, klinkt wellicht futuristisch. Niet voor Peter Thiel en andere zeer rijken, die wetenschappers en top-techneuten aansporen om het middel tegen ouderdom en verval te ontwikkelen.

In de Washington Post een groot verhaal over hen die rijk weden dankzij het succes van Google, Paypal, eBay en andere Silicon Valley-fenomenen. “Het nieuwste project van de tech-titanen: de dood trotseren.”

Ze zijn gefascineerd door zaken als ‘het digitaliseren van het brein’, zodat de hersenen kunnen doorleven nadat het lichaam er mee ophoudt. “Als je denkt dat je alleen maar kleine en stapsgewijze dingen kunt doen, dan werk je alleen aan stapsgewijze dingen, het is self-fulfilling“, zegt Thiel.

“Zij die optimisme bezitten geven de toekomst vorm.”

    • Diederik van Hoogstraten