Reddingsoperatie kat in metro Kairo: mispoes

Het kattenmandje stond al klaar. Na vijf jaar zou Biso, een kat die al jaren in de muur van een metrostation in Kairo leefde, worden bevrijd. Het liep even anders.

De kat zou in 2010 als kitten in een gat in de muur van het metrostation Mohammed Naguib zijn gekropen. Gedurende een paar maanden kroop hij de muur in en uit en werd hij af en toe bijgevoerd door ‘oom Abdo’, een wat oudere inwoner van Kairo. Maar kleine katjes worden groot; op een gegeven moment paste Biso niet meer door het gat in de muur.

Gelukkig voor Biso bleef oom Abdo hem trouw water en eten voeren.

980x

Knipsel

Beelden van Biso die met zijn pootje uit de muur eten probeert te pakken, trokken de aandacht van een paar lokale dierenactivisten. Mounira Shehata, Marwa Elgebaly en Rania el-Kordy bekommeren zich in Kairo actief om het lot van de zwerfhonden en bijvoorbeeld mishandelde katten. De drie verspreiden via Facebook foto’s van Biso en besloten zich met de zaak te bemoeien.

Knipsel

De drie vrouwen namen contact op met de stationschef van het metrostation en wisten hem te overtuigen een poging te doen om Biso te bevrijden. Een aardig klusje. De stank was volgens Shehata niet te harden toen de muur open werd gebroken, zo vertelt ze aan Alarabiya.

Maar Biso was niet voor een gat te vangen. Na al die jaren in eenzame afzondering was hij nogal schichtig.

Knipsel

Pas na vijf uur kwam de kat tevoorschijn toen een van de reddingswerkers de muur inkroop. Maar het moment van triomf duurde niet lang. Nog voor iemand Biso te pakken had kunnen krijgen, ging de kat er alweer vandoor, de dierenactivisten, de metrowerkers en oom Abdo achterlatend met lege handen. Volgens de Cairo Post zoekt iedereen nu nog steeds naar Biso.

    • Anouk Eigenraam