In Mali ontvoerde Sjaak Rijke door Fransen bevrijd - per toeval

De sinds 2011 in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke is vanochtend vroeg bevrijd. Dat meldt het Franse ministerie van Defensie zojuist. De bevrijding vond toevallig plaats, liet de Franse president Hollande weten.

Rijke is volgens het Franse ministerie rond 05.00 uur bevrijd door Franse commando’s, met steun van militairen van Barkhane, de militaire operatie van de Fransen in Mali en de omringende Sahara-landen. Tijdens de bevrijdingsactie zijn twee terroristen gedood en nog twee anderen gevangen genomen.

Hollande heeft op de Franse televisie gezegd dat de bevrijding een toevalstreffer was:

“Het was voor ons, voor onze troepen, een verrassing dat we deze gijzelaar konden bevrijden, want we hadden geen informatie over de aanwezigheid van deze gijzelaar.”

Het Franse ministerie plaatste een foto van de bevrijding. Rijke is daarbij geanonimiseerd:

Foto: Franse ministerie van Defensie

Foto: Franse ministerie van Defensie

Verheugd

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft tegenover persbureau ANP verheugd gereageerd op de bevrijding van Rijke.

Hij werd in eerste instantie in veiligheid gebracht op een Franse basis in Mali. Volgens Koenders wordt Rijke nu door de Nederlandse ambassade en de Nederlandse militairen in Mali opgevangen. “Naar omstandigheden maakt hij het goed” verklaarde het Nederlandse ministerie.

De partner van Rijke is ook ingelicht over de goede afloop. Koenders:

“Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet.”

Onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Frans ministerie van Defensie benadrukt in het persbericht dat Nederland met 500 man in Mali zit. Dat wordt hier in
Parijs zeer gewaardeerd
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Rijke zat lang gevangen met de Franse gijzelaar Serge Lazarevic. Hij kwam vrij toen Mali op Frans verzoek vier jihadisten vrijliet.

Ruil

Treinmachinist Rijke uit Woerden werd op 25 november 2011 tijdens zijn vakantie in de Malinese stad Timboektoe ontvoerd toen gewapende mannen van Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) een restaurant binnenvielen. Daarbij werd een Duitse toerist doodgeschoten. De twee andere mannen die tegelijkertijd met Rijke werden ontvoerd, de Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm McGown en de Zweed Johan Gustafson, zijn nog steeds niet terecht.

Een still uit de video van Sjaak Rijke uit november 2014.

Een still uit de video van Sjaak Rijke uit november 2014. Foto AFP / SITE Intelligence Group

In november werd een video vrijgegeven waarin Rijke om medewerking van de Nederlandse regering bij zijn vrijlating vroeg. Hij zei dat hij er slecht aan toe was. De video zou dateren van eind september.

“Ik wil een bericht sturen aan mijn regering: tot nu toe heb ik helemaal niets gehoord over de onderhandelingen, terwijl de Amerikaanse regering vijf Talibaanstrijders heeft geruild voor één Amerikaan.”

    • Eva Smal