Morgen rijdt politie op meer plekken langzaam op de snelweg

Politieauto's reden eind maart met een snelheid van 60 tot 70 kilometer per uur mee in de actie van politiebonden ACP en NPB. De auto's reden vanuit Breda over de A16 en dan de A58 naar Bergen op Zoom en Goes.
Politieauto's reden eind maart met een snelheid van 60 tot 70 kilometer per uur mee in de actie van politiebonden ACP en NPB. De auto's reden vanuit Breda over de A16 en dan de A58 naar Bergen op Zoom en Goes. Foto: ANP / Martijn Beekman

De politievakbonden organiseren morgen opnieuw acties op de snelweg in strijd voor een betere cao. Na de spits morgen wordt op vier plaatsen ‘langzaamaanacties’ gehouden met politiewagens.

Dat maakte vakbond ACP vandaag bekend. De acties morgen, ook georganiseerd door de vakbonden NPB, ANPV en VHMP, vinden plaats rond Tilburg en Vlissingen, Urk en Lelystad, Groningen en Hoogeveen en Eindhoven en Den Bosch.

Op 26 maart werd door zestig wagens langzaam gereden tussen Breda en Goes. Afgelopen donderdag reden tachtig politieauto’s maximaal 60 kilometer per uur op snelwegen rond Den Haag. De acties worden bewust na de spits georganiseerd zodat de overlast zo laag mogelijk is. Desondanks ontstonden er tijdens afgelopen acties wel files.

Sirene

De vakbonden voeren sinds vorige maand acties voor een betere cao. De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

Naast de langzaamacties worden ook sirenesessies gehouden, waarbij politiewagens minutenlang hun sirenes aanzetten. Woensdag wordt een protestactie georganiseerd in Den Haag, tijdens de ceremonie waarbij politiechef Gerard Bouman het nieuwe politievaandel krijgt uitgereikt van Koning Willem-Alexander.

De bonden zijn van plan om volgende week dinsdag opnieuw acties op snelwegen te houden, dan in Noord-Holland, Utrecht, Rotterdam en Limburg. De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur kreeg vorige week een ultimatum gesteld: de acties worden harder als hij niet voor maandag 13 april reageert op de vakbondseisen.

    • Eva Smal