‘Meerderheid Nederlandse scholen gebruikt smartphones in de klas’

Twee jongens kijken op hun mobiel en naar een meisje in de gang van school. Foto ANP / Roos Koole

Het merendeel van de middelbare scholen in Nederland staat het gebruik van smartphones in de klas toe. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de NOS. De nieuwszender onderzocht 137 middelbare scholen. Bij 85 procent worden smartphones gebruikt in de les.

Dat betekent nog niet dat de leerlingen hun mobieltje continu mogen checken. Op de helft van de scholen mag de smartphone wel mee de klas in, maar mag hij alleen worden gebruikt met toestemming van de leraar.

Op tien van de ondervraagde scholen moeten leerlingen hun smartphone daarentegen thuis of in hun kluisje laten. Een kwart van de scholen legt geen beperkingen op.

Onderdeel van het lesprogramma

De smartphones van de leerlingen worden regelmatig ingezet ter ondersteuning van het lesmateriaal. Volgens de NOS laten vrijwel alle scholen die de mobieltjes in de klas toestaan, leerlingen informatie opzoeken op hun telefoon.

Meer dan de helft van de onderzochte scholen gebruikt educatieve apps en zet bijvoorbeeld een toets of een quiz op de mobieltjes. Op een derde van de middelbare scholen communiceren docenten zelfs met leerlingen via de smartphone.

Problemen bij smartphonegebruik

Uit het onderzoek blijkt dat middelbare scholen ook problemen ervaren doordat leerlingen gebruik mogen maken van hun smartphones. Meer dan de helft geeft aan dat sommige scholieren zich minder goed kunnen concentreren en slechter opletten omdat zij afgeleid worden door het mobieltje.

Daarnaast noemt ruim 50 procent van de scholen digitaal pesten als probleem. In sommige gevallen zijn leerlingen digitaal afgeperst of werden er naaktfoto’s verspreid via smartphones.

Telefoons toestaan in de klas kan volgens het onderzoek ook negatieve gevolgen hebben voor de dynamiek tussen leraar en leerling, omdat conflicten worden gefilmd en vervolgens online verschijnen of worden gedeeld met medeleerlingen.

    • Carlijn Vis