Limoncello, maanzaad, of Bacardismaak? Dit is… de Grotemensenpaaseitjes-test

Foto ANP

Natuurlijk, je kunt een megazak goedkope chocolade-eitjes kopen en naar binnen werken, maar echt goede eitjes bestaan natuurlijk ook. Met bitters, zuren, paranoten, Bacardi-cola, maanzaad en limoncello (hoewel niet allemaal tegelijk). Janneke Vreugdenhil proeft voor.

Patisserie de Rouw

0404LUXrouw
Eerste indruk: Behoorlijk uit de kluiten gewassen eieren in groen, geel, roze, paars, wit en bordeauxrood in een zwart doosje met venster.
Tweede indruk: De eitjes smaken allemaal even zoet, omdat de buitenkant is gemaakt van gekleurde witte chocolade. Ik proef zoete, plakkerige karamel in het bordeauxrode eitje, koffie in het groene, en pistache in het gele eitje. Het lekkerste is nog wel het lichtpaarse eitje, gevuld met hazelnootpraliné.
Conclusie: Eitjes zien er vrolijk uit, maar ze zijn te zoet en de smaken weinig opwindend.
Prijs: 16 stuks voor 14,50 euro

Lindt

0404LUXlindt

Eerste indruk: De kleinste eitjes uit de test, verpakt in zilverfolie in verschillende kleurtjes.
Tweede indruk: Lindt-eitjes hebben die typische romige smaak en geur van Zwitserse melkchocolade. De smaken zijn niet erg uitgesproken, sommige kleuren lijken zelfs verdacht veel op elkaar. Mijn favoriet is het koperkleurige eitje met hazelnootvulling.
Conclusie: Geen hemelbestormende eitjes, maar wel een van de betere middenklassers. Zeker als je van Zwitserse chocolade houdt.
Prijs: circa 3 euro voor 100 g

Metropolitan

0404LUXmetropolitan_raat
Eerste indruk: Metropolitans ‘Happy Easter eggs’ komen in een prachtig turkooiskleurig doosje.
Tweede indruk: De eitjes worden in de Amsterdamse winkel van chocolatier Kees Raat bean-to-bar gemaakt van Trinitariobonen uit de Dominicaanse Republiek. De pure (70 procent cacao) zijn voor diehards: erg puur, met flinke zuren en bitters en droog, bijna zanderig van structuur. Het melkeitje (40 procent) is toegankelijker. Het smaakt bijna puur. Niet te zoet, met een romige, gladde structuur.
Conclusie: Puur: het perfecte eitje voor chocosnobs. Melk: voor iedereen die van chocolade houdt maar niet van zoet, zoeter, zoetst.
Prijs: 4,95 euro per 100 g

Bonbonatelier Westerbeek

0404LUXatelierwesterbeek
Eerste indruk: Het ouderwetse kartonnen bonbondoosje doet een beetje truttig aan en bevat onverpakte, middelgrote eitjes. Mooie chocoladegeur.
Tweede indruk: De pure eitjes zijn gevuld met een gladde hazelnootganache met wat pure chocolade erdoor. Zacht en zoet (maar niet te). Het melkeitje heeft dezelfde vulling, maar dan met wat melkchocolade. Iets zoeter natuurlijk, maar ook erg lekker.
Conclusie: Atelier Westerbeek krijgt geen punten voor originaliteit, maar maakt wel uitstekende traditionele eitjes.
Prijs: 5,25 per 100 g

Arthur Tuytel

0404LUXmarqt
Eerste indruk: Plastic bakje met massieve eitjes in melk, puur en wit. Ze zien er wat dof uit, gehavend doordat ze niet individueel verpakt zijn.
Tweede indruk: Met de pure eitjes is niks mis. De witte chocolade smelt aangenaam in de mond. De melkeitjes konden beter. Ze zijn een beetje vettig en vrij zoet.
Conclusie: Geen topkwaliteit, maar wel heel behoorlijke, betaalbare, biologische, poespasvrije paaseitjes.
Prijs: 3 euro voor 180 g, te koop bij Marqt

Valrhona

0404LUXvahlrona
Eerste indruk: Kleine eitjes.
Tweede indruk: Niet alle smaken zijn gemakkelijk thuis te brengen. De vullingen zijn nogal onuitgesproken, maar wel verfijnd. Wat opvalt is de zachte structuur van de chocolade, zowel bij puur als melk. De melkchocolade ziet er overigens wat bleekjes uit. Maar eenmaal in je mond merk je daar niets meer van.
Conclusie: Als je hier een schaal van neerzet, is hij in no time leeg.
Prijs: 3,50-5 euro per 100 g, bij Pompadour

Huize van Wely

0404lux doos eitjes
Eerste indruk: Elegante eitjes, gegoten in schelpvormige malletjes met een verfijnd reliëf.
Tweede indruk: De standaardsmaken op basis van roomganache zijn uitstekend, met een verfijnde smaak, goede textuur en mooie geur. Het champagne-ei is van alle eieren met champagnesmaak die ik proefde onbetwist de beste. Andere toppers zijn de pure chocolade-port en de limoncello. Mooie vondst, die laatste: het advocaateitje van de 21ste eeuw.
Conclusie: Luxe bonboneitjes van de hoogste kwaliteit.
Prijs: 5,95 per 100 g

Jarreau

0404LUXpattiseriejareau
Eerste indruk: De grote, geschubde eieren in understated kleurtjes lijken een beetje op dinosauruseieren. Van een hele chique dino dan.
Tweede indruk: Originele, luxe, volwassen smaken. Favoriet zijn de frambozen-roos (met uitgesproken, maar niet te sterke frambozen-rozensmaak) en het advocaateitje. Verder onder andere cointreau, koffie en sinaasappel. Bitterkoekjes- en champagnesmaak vielen een beetje tegen, iets te vettig.
Conclusie: Feestelijke grotemensenpaaseitjes in opwindende smaken.
Prijs: 6,50 per 100 g

Stach

0404LUXstach
Eerste indruk: Gladde, matte, onverpakte eitjes in drie smaken, samen in een cellofaanzakje.
Tweede indruk: Puur-paranoten: iets te puur, stugge smaak, paranoot voegt behalve wat crunch weinig toe. Melk-karamel-fleur-de-sel: beetje vettig, maar de smaak is goed, kon iets meer zout in. Wit-poppyseed: verrassend. De klassieke combinatie van maanzaad met citroen doet het wonderwel met de witte chocolade; het frisse breekt door de vetheid van de chocolade, het maanzaad geeft een prettig mondvermaak (niet voor kunstgebitten en beugels).
Conclusie: Door die maanzaad-citroeneitjes zou je spontaan van witte chocolade gaan houden.
Prijs: 2,99 euro per zakje

Tony’s Chocolonely

0404LUXtonychocolonely
Eerste indruk: Geinig, die verpakking; de eitjes zitten in een mini-eierdoosje. In melk (rood), puur (blauw), noga (geel), praline (groen) en karamel met zeezout (oranje).
Tweede indruk: Melk en puur zijn geen hoogvliegers, maar de gevulde eitjes zijn niet verkeerd. Het meest gecharmeerd ben ik van het oranje eitje: lekker zout en fijn dat de karamel niet vloeibaar is. Mogen we volgend jaar doosjes met 1 enkele smaak, Tony?
Conclusie: Lollige verpakking, redelijke chocolade. En een applausje voor het karamel-zeezoutei.
Prijs: circa 3,25 per doosje

Puur

0404LUXpuur
Eerste indruk: Bruin kartonnen doosje met onverpakte eitjes en kipjes. Eitjes doen wat slordig aan: de helften zitten niet bij allemaal goed op elkaar.
Tweede indruk: Lekker. Mix van traditionele smaken zoals vanille en amandelroom, maar ook verrassender creaties. In het Bacardi-cola-ei proef je echte cola en echte rum. Erg goed is ook het advocaateitje in de vorm van een gekookt, halfgepeld eitje: superromig, goede advocaatsmaak, wel iets te groot om ineens in je mond te steken.
Conclusie: Fijne gezinsdoos waar iedereen zijn favoriete smaak uit kan halen.
Prijs: 4,50 per 100 g

En voor wie er nóg geen genoeg van heeft. Zo maak je ze:

    • Janneke Vreugdenhil