Kenia valt Somalisch kamp Al-Shabaab aan na aanslag

Een familielid van een van de vermoorde studenten wordt ondersteund door een medewerker van het Keniaanse Rode Kruis. Foto Reuters / Gregory Olando

De luchtmacht van Kenia heeft zondag twee kampen gebombardeerd van terreurgroep Al-Shabaab in Somalië. Dat heeft een militaire bron gezegd tegen persbureau Reuters. De aanval is de eerste reactie na de aanslag donderdag op een universiteit waarbij 148 doden vielen.

De vliegtuigen van de Keniaanse luchtmacht hebben kampen aangevallen in Gondodowe en Ismail. De twee kampen werden uitgekozen omdat de daders van de aanslag daar getraind zouden zijn.

Beide kampen liggen in Gedo, een gebied vlak bij de grens tussen Somalië en Kenia. Door een dik wolkendek was moeilijk in te schatten hoe groot de schade is en over er doden zijn gevallen, aldus de bron van Reuters.

Interventie

De grens tussen Kenia en Somalië is 700 kilometer lang. De Keniaanse autoriteiten hebben grote moeite om leden van Al-Shabaab buiten hun landsgrenzen te houden.

Al-Shabaab begon in 2011 met wraakacties in Kenia, nadat het Keniaanse leger tegen de terreurbeweging had geïntervenieerd in het buurland. Anderhalf jaar geleden vielen bij een aanslag op het luxe winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi 67 doden. In totaal kwamen bij de wraakacties sinds 2011 300 mensen om.

Dit weekend kondigde de terreurbeweging nog meer aanslagen aan. De steden zullen “rood van het bloed kleuren”, verklaarde de organisatie:

“Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen.”

Alleen moslims mochten gaan

De aanval donderdag vond plaats op een universiteitscampus in Garissa. Naar verluidt gebruikten de terroristen granaten en schoten ze, in elk geval in het begin, in het wilde weg op iedereen. “Later gingen ze van deur naar deur en lieten ze alleen de moslims gaan.”

Op sociale media wordt vandaag tijdens paasmaandag aandacht gevraagd voor de 148 slachtoffers van de aanslag.

Geklaagd wordt dat er wereldwijd veel minder aandacht is van media en wereldleiders dan na bijvoorbeeld de aanslag op Charlie Hebdo.

Twitter avatar EdODriscoll Ed O’Driscoll Huge outcry when terror strikes Paris but v little for 147 student deaths in #Kenya. Shame on us #AfricanLivesMatter http://t.co/idTkgerVha
Twitter avatar AshagerAraro Ashager Araro These days the only thing I can think of is the hypocrisy of Western media #AfricanLivesMatter #147notjustanumber http://t.co/yYQ5693bQH

Lees in NRC Handelsblad het stuk van onze correspondent Koert Lindijer over de aanslag: ‘Terroristen lieten alleen de moslims gaan‘ (€).

    • Eva Smal