John Oliver interviewt Edward Snowden over de NSA en naaktfoto’s

Schermafbeelding YouTube / Late Night with John Oliver

De Britse komiek John Oliver zond tijdens zijn Amerikaanse tv-show (Last Week Tonight with John Oliver) gisteren een gesprek uit dat hij eerder in Rusland had met NSA-klokkenluider Edward Snowden. Oliver zou Oliver niet zijn als hij dat niet weer op geheel eigen wijze deed.

Snowden zit nog steeds in Rusland, hij heeft een verblijfsvergunning voor drie jaar, al is hij wel aan het onderzoeken of hij terug kan naar de VS.

Het interview begint na veertien minuten, maar het kwartier daarvoor is ook de moeite waard om te kijken. Oliver bekritiseert het niveau en de mate van de publieke discussie in de VS over privacy. Hij vindt dat met name het debat ontbreekt over artikel 215 van The Patriot Act. Dat artikel geeft de overheid bevoegdheden om bijvoorbeeld telefoon- en internetproviders te dwingen om gegevens van klanten te overhandigen. Slate.com heeft dit al eens goed uitgelegd.

De komiek gaat in zijn gesprek met Snowden door op het totale gebrek aan interesse van de Amerikaanse bevolking voor privacyschendingen door de NSA. Snowden, die tienduizenden stukken van de NSA heeft gelekt, gaat eerst vrij serieus in op de vragen van Oliver, maar die werpt hem voor de voeten dat Amerikanen er gewoon geen zier om geven. Hij krijgt een paar fragmenten te zien van mensen op straat aan wie Oliver vroeg wie Edward Snowden is.

Enkele antwoorden:

“I don’t know who he is.”
“He sold some information.”
“Edward Snowden is in charge of wikileaks, right?”

Snowden grimlacht er een beetje om. Oliver laat nog wat fragmenten zien waarin hij tegenover mensen suggereert dat de overheid ook naaktfoto’s kan zien. Waaat? Nu is ineens iedereen wakker. Iedereen heeft plotseling een mening en ageert tegen het bestaan van een zogenaamd ‘dick pic program’.

“The government should not be able to look at pictures of my dick.”
“That would upset me very much, it is an invasion of my privacy.”
“If the American government had a dick pic program I would be very pissed off.”
“I would that program to be shut down.”
“I would want that program to be tweaked, to have clear and transparant laws to understand what it is used for.”

Oliver neemt vervolgens met Snowden de verschillende surveillanceprogramma’s door en op wat voor manier de NSA aan naaktfoto’s van hem zou kunnen komen. Snowden weet zijn gezicht lang in de plooi te houden, maar moet uiteindelijk toch een keer in de lach schieten.

Lees ook dit interview met Oliver ‘Als het niet klopt, gaat je grap dood’ (€).