India wil groener worden

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Deze week staat India in het teken van duurzaamheid. Het ministerie van Milieu, Bossen en Klimaatverandering vergadert vandaag en morgen tijdens over hoognodige aanpassingen van bestaande milieuwetten, meldt IBNLive.com. De komende dagen draaien vooral om het versimpelen van zes wetten en het strenger reguleren van het toezicht op de uitvoering ervan. Ook zal er ook bijzondere aandacht zijn voor de bestrijding van luchtvervuiling.

Tegenover The Guardian beloofde minister Prakash Javadekar om de vervuiling in New Delhi, de ergste in de hele wereld, “beter dan andere landen” te zullen aanpakken. Volgens de Wereldgezondheidorganisatie bevinden dertien van de meest vervuilde steden ter wereld zich in India. De Environmental Preference Index plaatst India op plek 155 (van 178) als het gaat om luchtkwaliteit.

Volgens Javadekar zal de Indiase regering deze week aankondigen voor het eerst landelijk luchtmetingen te gaan uitvoeren. India staat al langer onder druk van de internationale gemeenschap om uitgebreide plannen te presenteren om de emissie van broeikasgassen te reduceren.

Belastingen Rupert Murdoch onder de loep

Het media-imperium van Rupert Murdoch zou miljarden dollars van Australische dochterbedrijven praktisch belastingvrij hebben overgeheveld naar Amerika. Deze ontdekking zal worden besproken in een parlementair onderzoek in Australië naar de zaken van Murdoch maar ook techbedrijven als Google, meldt The Sydney Morning Herald.

Net zoals in Europa (oa Starbucks) worden de belastingconstructies van multinationals ook in Australië onderzocht. Volgens het conglomeraat van Murdoch is er niks aan de hand, verklaart een woordvoerder aan de krant:

“Our financial reports comply with Australian Accounting Standards and the Corporations Act 2001, have received an unqualified audit opinion and are filed with the regulator, ASIC. Beyond this we have nothing further to add.”

Maar de Australische autoriteiten zien in de ingewikkelde constructie - het onderling verkopen van aandelen - die de bedrijven van Murdoch hebben gebruikt mogelijk bewijs voor belastingontduiking. Daarnaast zouden er ook onregelmatigheden in de boeken zijn gevonden, schrijft The Sydney Morning Herald.

Chinezen kopen liever geen Chinese auto

Volgens Asia Nikkei Review kiezen Chinese consumenten liever voor buitenlandse auto’s dan die geproduceerd in eigen land. Ondanks dat de regering van president Xi Jinping de aankoop fors probeert te stimuleren, is het imago van Chinese auto’s nog lang niet zo prestigieus als die van bijvoorbeeld Audi, BMW en Mercedes-Benz.

Deze auto’s worden gezien symbolen van welvaart. Het is dan ook niet gek dat de verkoopcijfers hoger zijn dan die van Chinese merken. Sterker nog die dalen zelfs voor die laatstgenoemde groep. Zo zag elektrische autofabrikant BYD vorig jaar het aantal verkochte voertuigen dalen met 21 procent. Geely zag de winst met 46 procent inzakken, terwijl de verkoop van Volvo (in 2010 door Geely aangekocht) juist stijgt.

    • Hans Klis