Griekenland belooft lening van IMF deze week terug te betalen

IMF-directeur Christine Lagarde en de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.
IMF-directeur Christine Lagarde en de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Foto EPA / Orestis Pana giotou

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beloofd deze week de 450 miljoen euro te betalen die zijn land aan het fonds is verschuldigd. Dat heeft topvrouw Christine Lagarde van het IMF gezegd na een ontmoeting met Varoufakis in Washington, meldt persbureau AP.

“Informele discussie”

De twee ontmoetten elkaar in Washington voor een “informele discussie” over het schuldprogramma van Griekenland. Lagarde:

“Minister Varoufakis en ik hebben onze standpunten over de lopende ontwikkelingen uitgewisseld en we zijn het eens dat een goede samenwerking in het belang is van beide partijen. We hebben besproken dat voortdurende onzekerheid niet in Griekenlands voordeel zal werken.”

Volgens de topvrouw heeft de Griekse minister verzekerd dat het geld op 9 april aan het IMF overgemaakt zal zijn. Eerder deden de geruchten de ronde dat Athene de deadline van 9 april niet zou halen, het land zou hopen op uitstel van betaling of gedeeltelijke kwijtschelding van de lening.

Meer belasting geïnd

Volgens de Griekse onderminister Dimitris Mardas heeft de Griekse staat in maart aanzienlijk meer belastinginkomsten gehad dan verwacht, inkomsten die gebruikt kunnen worden om de schuld af te lossen.

De Grieken leverden afgelopen woensdag een nieuwe lijst met voorstellen voor economische hervormingen in bij de andere eurolanden. Daarmee hoopt de regering ruim 7 miljard euro noodsteun veilig te stellen.

Lijst met hervormingsmaatregelen

Afgelopen februari kwamen Griekenland en de eurozone na wekenlange onderhandelingen overeen dat de noodsteun aan het land met vier maanden wordt verlengd, in ruil voor hervormingen. Aan het eind van februari moest Griekenland een voorlopige lijst aanleveren met maatregelen. Met die hervormingsmaatregelen ging de eurozone toen akkoord, maar de definitieve voorstellen bleef het land voor zich uitschuiven.

Lees ook het artikel van NRCQ: ‘Waar hebben die Grieken al die steun eigenlijk aan uitgegeven?

    • Carlijn Vis