Duizenden mensen nemen afscheid van ex-minister Stevaert

Duizenden mensen hebben vandaag in het uitvaartcentrum van de Belgische stad Hasselt afscheid genomen van de oud-politicus en voormalige minister Steve Stevaert. Hij werd donderdag dood gevonden in het Albertkanaal bij Hasselt.

De wachttijden bij het uitvaartcentrum liepen op tot een half uur, bericht persbureau ANP. Onder de mensen die afscheid kwamen nemen van Stevaert was de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. In het stadhuis van Hasselt konden mensen een rouwregister tekenen. Ook daar was de opkomst groot.

Stevaert was donderdagochtend verdwenen nadat bekend was geworden dat hij vervolgd zou worden wegens verkrachting. Zijn lichaam werd gevonden na de inzet van een sonarboot en een duiker. Justitie sluit niet uit dat hij mogelijk zelfmoord heeft gepleegd.

Eerder in opspraak

Stevaert was ooit het boegbeeld van de Vlaamse sociaal-democraten. Als partijleider van de SP.A boekte hij in 2003 een historische verkiezingsoverwinning. Hij begon zijn carrière als kroegbaas, waarna hij het tot burgemeester van Hasselt schopte. Tot 2003 was hij vicepremier in twee kabinetten in Vlaanderen. Van 2005 tot 2009 was hij gouverneur van Belgisch-Limburg.

In 2011 raakte Stevaert in opspraak toen hij gechanteerd bleek te zijn door een vrouw met wie hij een affaire had. Zij filmde heimelijk haar seksuele escapades met hem. Uiteindelijk diende Stevaert een aanklacht tegen haar in. Het kwam niet tot een vervolging. Stevaert werd 60 jaar.

Lees ook dit portret van Stevaert ‘Ooit zou ’t fout gaan met Steve Stunt’. (€)

    • Anouk Eigenraam