In beeld

Tienduizenden Canadese kraanvogels houden een pitstop

Elk jaar als de laatste sneeuw aan het smelten is en de akkers weer vrij komen te liggen, is de rivier Platte in Nebraska het toneel van een bijzonder schouwspel: de trek van tienduizenden Canadese kraanvogels. De soms wel 1,2 meter grote vogels met een opvallende rode kop sterken in de rivierdelta drie weken aan, voordat ze hun reis vanuit Mexico en de Zuidelijke staten, naar het noorden van Noord-Amerika kunnen afmaken. Dat trekt veel vogelaars aan. De sandhill cranes, zoals ze in het Engels worden genoemd, zijn waarschijnlijk de nog oudste levende vogelsoort. Het oudste gevonden fossiel van een kraanvogel is 2,5 miljoen jaar oud. Bekijk hier een filmpje van de Crane Trust over de migratie.
De rivierbedding van de Platte, vroeg in de ochtend op 20 maart. Het gebied vormt een belangrijk tussenstation voor de vogels tijdens hun migratie: de vermoeide en hongerige vogels stoppen hier met honderden tegelijkertijd voor voedsel en om drie weken uit te rusten. Voor vogelaars is het reservaat daarom een populaire plek.
EPA / Jim Lo Scalzo
Volwassen Canadese kraanvogels zijn grijsgekleurd, met een rood voorhoofd, witte wangen en een lange, donkergekleurde snavel.
EPA / Jim Lo Scalzo
Vogelaars bekijken de kraanvogels vanuit een kijkhut in het Rowe-reservaat in Nebraska.
EPA / Jim Lo Scalzo
Een kraanvogel in de mist in Nebraska.
EPA / Jim Lo Scalzo
Kraanvogels voeden zich op een veld voor een verlaten huis in Nebraska. De rustperiode in de Amerikaanse staat wordt gebruikt om aan te sterken voor hun tocht naar het noorden. De Canadese kraanvogels broeden in Noord-Canada en Alaska.
EPA / Jim Lo Scalzo
Net na zonsondergang, vliegen de vogels boven de Platte-rivier.
EPA / Jim Lo Scalzo
Duizenden kraanvogels bereiden zich voor een op nacht in de Platte-delta.
EPA / Jim Lo Scalzo
Tientallen kraanvogels vliegen voor de ondergaande zon. Foto genomen op 26 maart 2015.
EPA / Jim Lo Scalzo
Bezoekers van het Nebraska Kraanvogel Festival in Audubon knippen vogels uit in een receptieruimte van een Holiday Inn-hotel. Foto genomen op 21 maart.
EPA / Jim Lo Scalzo
EPA / Jim Lo Scalzo
Gids Mike Darbo (rechts), een vrijwilliger van de Crane Trust. leidt een aantal vogelaars rond met een rood licht. Wit licht leidt de vogels af tijdens hun migratie naar het noorden.
EPA / Jim Lo Scalzo
Duizenden kraanvogels in slaap op een mistige ochtend.
EPA / Jim Lo Scalzo
Na de nacht vertrekken de kraanvogels weer uit de rivierbedding.
EPA / Jim Lo Scalzo