Blije reacties op bevrijding Sjaak Rijke

In Sjaak Rijke’s woonplaats Woerden is verheugd gereageerd op zijn bevrijding door het Franse leger. Ook de ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Hennis van Defensie en de NS-top zijn blij met het nieuws.

Vlaggen hangen uit op de Nieuwe Markt in Woerden wegens de bevrijding van Sjaak Rijke.
Vlaggen hangen uit op de Nieuwe Markt in Woerden wegens de bevrijding van Sjaak Rijke. Foto ANP / Erik van 't Woud

In Sjaak Rijke’s woonplaats Woerden is verheugd gereageerd op zijn bevrijding door het Franse leger. Ook de ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Hennis van Defensie en de NS-top zijn blij met het nieuws.

De NS-machinist werd drie jaar en vier maanden vastgehouden in Mali door terroristen van Al-Qaeda. Vanmorgen vroeg werd hij bij toeval bevrijd tijdens een militaire actie door commando’s van het Franse leger. Rijke is meegenomen naar een Franse basis bij de plaats Tessalit en maakt het naar omstandigheden goed, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten. Zijn vrouw is vanavond naar hem toe gevlogen. Wanneer beiden naar Nederland komen, is nog niet duidelijk.

In Rijke’s woonplaats Woerden hing op sommige plekken de vlag uit. Burgemeester Victor Molkenboer vindt het ontzettend goed nieuws:

Twitter avatar vjhmolkenboer victor molkenboer Heel fijn voor Sjaak Rijke, familie en vrienden dat hij ongedeerd vandaag is bevrijd in Mali! Fantastisch nieuws!

“Ik ben erg blij met deze goede afloop voor Sjaak Rijke en wil hem, zijn familie en vrienden feliciteren met dit resultaat. Al die tijd bleef Woerden betrokken. Het viel soms niet mee om de autoriteiten in stilte hun werk te laten doen. Ik wil ook de vrienden van Sjaak en de media in Woerden bedanken voor hun opstelling al die jaren.”

Ook de NS reageerde opgelucht. Timo Huges, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, liet namens de NS weten “zeer, zeer opgelucht te zijn dat Rijke na een periode van drie jaar onzekerheid weer een vrij man is, die hopelijk snel naar Nederland kan komen”.

Verschillende Kamerleden lieten zich eveneens niet onbetuigd op sociale media:

Knipsel

Twitter avatar HanTenBroeke Han ten Broeke Goed nieuws voor Sjaak Rijke en familie dat hij, afgelopen nacht bij een militaire actie in Noord-Mali, door Franse militairen, is bevrijd.
Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Fantastisch nieuws na lange onzekerheid! http://t.co/kPOptueGSm

Minister Koenders noemt het fantastisch nieuws voor Sjaak en zijn familie. Minister Hennis-Plasschaert heeft haar Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian bedankt voor de bevrijding van Rijke.

De nu 54-jarige treinmachinist werd ontvoerd op 25 november 2011 terwijl hij met zijn vrouw op vakantie was in Timboektoe. Zijn echtgenote wist aan de gewapende ontvoerders te ontsnappen, maar een Zweed en een Zuid-Afrikaan werden eveneens meegenomen. Een Duitse toerist werd bij de actie gedood. In verschillende videoboodschappen vroeg Rijke de regering om hulp.

De met Rijke in november 2011 ontvoerde Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm McGown en de Zweed Johan Gustafson zijn overigens nog steeds niet terecht.

    • Anouk Eigenraam