Australiërs in Indonesische dodencel krijgen geen nieuw proces

De Indonesische rechter Ujang Abdullah leest zijn uitspraak in de zaak van de twee Australiërs voor.
De Indonesische rechter Ujang Abdullah leest zijn uitspraak in de zaak van de twee Australiërs voor. Foto EPA / Mast Irham

Twee Australiërs die met zeker acht andere mensen wachten op executie in Indonesië, krijgen geen nieuw proces. Dat meldt persbureau Reuters. De rechter in Indonesië besloot dat de weigering om hen gratie te verlenen niet zal worden herzien. Daarmee lijkt de hoop definitief vervlogen voor de twee, meldden Australische media.

Geen gratie

Een rechter in Indonesië bepaalde vandaag in twee aparte zaken of de Australiërs Andrew Chan en Myuran Sukumaren het besluit van president Joko Widodo om hen geen gratie te verlenen mochten aanvechten. De rechter oordeelde dat zij die beslissing niet mogen aanvechten, met als gevolg dat de twee zullen worden geëxecuteerd vanwege drugssmokkel.

De advocaat van het duo zei direct na de uitspraak dat hij nog naar het constitutioneel hof wil stappen om zijn cliënten te redden van het vuurpeloton.

De andere ter dood veroordeelden die samen met de Australiërs worden geëxecuteerd, komen uit Frankrijk, Brazilië, de Filipijnen, Ghana, Nigeria en Indonesië. Zij zijn al naar gevangeneneiland Nusa Kambangan gebracht.

Strengere aanpak drugsdelicten

Widodo staat voor een strengere aanpak van drugshandel. Correspondent Melle Garschagen schreef eerder in NRC Handelsblad:

“Widodo heeft één doel voor ogen tijdens zijn presidentschap: Indonesië op orde krijgen. Corruptie moet bestreden worden. De wet uitvoeren zoals die is geschreven, is volgens de Indonesische president een vereiste als Indonesië zich verder wil ontwikkelen.”

Sinds zijn aantreden vorig jaar is het aantal executies fors toegenomen, tot woede van veel andere landen. Ook Australië verzette zich op allerlei manieren tegen het doodschieten van haar staatsburgers.

De Indonesiërs trekken zich weinig aan van protest en druk van andere landen. Ook Nederland protesteerde tevergeefs tegen de in januari uitgevoerde executie van de Nederlandse Ang Kiem Soei die was veroordeeld voor een drugsdelict.

Nog een Nederlander met de doodstraf

De Nederlander Siegfried Mets is in Indonesië ook ter dood veroordeeld, maar hij wil dat zijn zaak wordt herzien. Mets is veroordeeld voor het smokkelen van honderden xtc-pillen.

Lees ook het verhaal over Ang Kiem Soei in NRC Handelsblad: ‘Wij weten niet hoe Ang is doodgeschoten’.

    • Carlijn Vis