Alleen Brazilië eet meer witte chocola dan wij

Foto iStock

Matzes, eieren en lamsbout, ja dat eten we ook, met Pasen. Maar vooral toch: chocola. Dit stuk verscheen eerder op NRC Q.

Cacaoboter, gecondenseerde melk, suiker en vanille. Daaruit bestaat witte chocola. Als het meezit. Hoeveel cacaopoeder erin zit? Niks. 0 procent. Toch zijn we er dol op. Wereldwijd is dit jaar voor 1,2 miljard euro aan witte chocolade verorberd. Op de wereldranglijst van witte chocolade-liefhebbers neemt Nederland een tweede plek in. Van alle chocolade die we jaarlijks eten, is 15 procent wit. En dat is relatief nogal veel.

Op nummer één staat Brazilië (15,5 procent) en op nummer drie Zuid-Afrika (13,5 procent). Turken en Grieken maak je blijer met melk of puur: witte chocolade is daar maar goed voor minder dan één procent van de totale landelijke choco-consumptie.

Witte chocola is geen chocola

Chocoladekenners halen hun neus ervoor op. Mary Jo Stojak, tot afgelopen zomer nog baas van de Fine Chocolate Industry Association zegt:

“White chocolate doesn’t fit the fine chocolate category because it only uses a portion of the cocoa bean’s chocolaty goodness.”

Witte chocolade ís dan ook helemaal geen chocolade. Tijdens het verwerken van de cacaobonen worden de donkergekleurde, bittere bestanddelen (die dus in je bruine chocoladereep gaan) gescheiden van de cacaoboter. Die vette boter is het hoofdingrediënt van witte chocolade. Waarom het dan wel chocolade mag heten? Daar is in het Warenwetbesluit Cacao en Chocolade een trucje voor bedacht. Er is een aparte categorie toegevoegd onder de naam ‘witte chocolade’. Als iets in deze categorie valt hoeven er geen echte cacaobestanddelen in te zitten, alleen cacaoboter.

Steeds meer wit

Chocolade of niet, wereldwijd neemt de trek in witte chocola toe. De markt is in de afgelopen vijf jaar met 21 procent gegroeid. Vooral in Argentinië en Saoedi-Arabië neemt de eetlust toe.

Maar niet iedereen houdt ervan. Canadezen eten relatief het minste witte chocola, die hebben liever iets met vulling.

We eten ook steeds meer chocola

We eten steeds meer chocola en staan dan wel op de tweede plek van de wereldranglijst der witte chocolade-eters, op de wereldmarkt zijn we maar een kleine speler. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië zijn samen goed voor de helft van de totale witte chocola-omzet (560 miljoen euro).

Vergeleken met Duitsland, waar juist steeds minder mensen chocola eten, is goed zichtbaar hoe weinig we aan chocolade uitgeven. Als je kijkt naar de uitgaven per inwoner aan chocoladerepen, zie je dat Nederlanders alleen aan witte repen meer uitgegeven dan de Duitsers:

 

Deze jongen houdt wel heel erg veel van het spul

    • Sophie Frankenmolen