‘Al-Nusra kidnapt 300 Syrische Koerden’

De Syrische minister van Sociale Zaken Kinda al-Shammat (rechts) ontmoet nieuwe vluchtelingen in Damascus die uit het vluchtelingenkamp Yarmouk zijn geëvacueerd. IS en al-Nusra zouden het kamp aanvallen. Foto EPA - Motaz Mawed

Strijders van het extremistische Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda, zouden in het noordwesten van Syrië ongeveer driehonderd Syrische Koerden hebben ontvoerd.

Update 21.00: De Syrische Koerden zouden weer zijn vrijgelaten, meldt persbureau Reuters. Een woordvoerder van de Koerdische partij PYD heeft dat gezegd. Het is niet bekend waarom mannen zijn vrijgelaten.

Volgens Koerdische functionarissen gaat het om mannen en jongeren uit Afrin en omgeving, een streek ten noordwesten van de Syrische stad Aleppo, die met hun gezin onderweg waren naar Aleppo en Damascus. De mannen zouden met de bus gereisd hebben en bij een checkpoint aangehouden zijn.

Al-Nusra heeft de verantwoordelijkheid van de kidnapping nog niet opgeëist. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt dat er inderdaad Koerden zijn ontvoerd, maar weet niet hoeveel.

Al-Nusra is een jihadistische terreurgroep die tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad strijdt. Ondanks militaire successen tegen Assad, staat de Syrische tak van Al-Qaeda steeds meer in de schaduw van de terroristen van IS. Maar IS lijkt bij de gevechten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus overigens juist samen te werken met Jabhat al-Nusra. Gisteren kwamen berichten naar buiten dat IS al 90 procent van het kamp zou hebben veroverd, iets dat tot grote bezorgdheid leidt bij de VN.

Lees ook dit artikel over de diverse conflicthaarden in het Midden-Oosten en de Amerikaanse buitenlandpolitiek ‘Vriend of vijand, zo is het niet langer’ (€).

    • Anouk Eigenraam