Noor Kristoff wint ‘Vlaanderens Mooiste’ na duel met Terpstra

De Noor Alexander Kristoff juicht nadat hij de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen.
De Noor Alexander Kristoff juicht nadat hij de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen. Foto AFP/ Eric Lalmand

Alexander Kristoff heeft als eerste Noor ooit de Ronde van Vlaanderen gewonnen. In de voorjaarsklassieker rekende hij na 264 kilometer af met zijn medevluchter Niki Terpstra in een sprint.

De 28-jarige Kristoff (Katoesja), die na Milaan-Sanremo van vorig jaar nu zijn tweede zege in een klassieker pakte in België, ging er op zo’n 25 kilometer van de streep in Oudenaarden vandoor met de Nederlander (Etixx-Quick Step). De twee pakten nooit meer dan een halve minuut op hun achtervolgers, maar dat bleek genoeg.

Terpstra had niet meer de kracht om weg te rijden bij de Noor, iets waarvan hij wist dat het had gemoeten, wilde hij kans maken op de zege. Kristoff is een pure sprinter en de eindsprint wist hij dan ook bijzonder gemakkelijk te winnen.

De eindsprint:

Beide renners hadden zich dit voorjaar al nadrukkelijk laten zien. Kristoff was eerder deze week de sterkste in de Driedaagse De Panne-Koksijde, waar hij bovendien drie van de vier etappes won. Terpstra, vorig jaar winnaar van de Franse kasseienklassieker Parijs-Roubaix, werd vorige week tweede in Gent-Wevelgem.

Van Avermaet derde, Lars Boom zesde

Achter Kristoff en Terpstra werd de Belg Greg van Avermaet (BMC) derde, gevolgd door de Slowaak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). Zij waren weggereden van andere achtervolgers op de laatste klim van de Paterberg. Lars Boom werd zesde.

Een korte samenvatting in een infographic (via Het is Koers!:

Twitter avatar hetiskoers Het is koers! Kristoff wint een redelijk saaie Ronde van Vlaanderen. Jammer van @NikiTerpstra! #infographic @BRIKfietsen #RVV http://t.co/mV7bzIRTCe

Hoofdrol voor neutrale wagens

Tijdens de koers namen twee neutrale wagens van de Shimano-ploeg een twijfelachtige hoofdrol op zich. Eerst reed er een bij een inhaalmanoeuvre in een bocht de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent (Trek Factory Racing), een van de eerste vluchters, aan. Sergent hield daaraan een gebroken sleutelbeen over.

Later in de wedstrijd was een andere neutrale wagen van Shimano betrokken bij een botsing die ervoor zorgde dat Fransman Sébastien Chavanel (FDJ) over zijn stuur op de grond vloog en niet verder kon fietsen.

    • Frank Huiskamp