Rode Kruis krijgt toestemming om hulp naar Jemen te brengen

Aanhangers van de Houthi-rebellen lopen in een protestmars in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Ze demonstreren tegen de bombardementen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.
Aanhangers van de Houthi-rebellen lopen in een protestmars in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Ze demonstreren tegen de bombardementen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Foto EPA/ Yahya Arhab

Na bijna een week onderhandelen heeft het Internationale Rode Kruis toestemming gekregen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie om noodzakelijke hulpgoederen en -verleners naar Jemen te sturen. Dat heeft een woordvoerder volgens persbureau Reuters gezegd.

In Jemen bombardeert de sunnitische coalitie, die inmiddels de controle heeft over de havens en het luchtruim in het land, al elf dagen doelen van de shi’itische Houthi’s. Deze rebellenbeweging is momenteel aan de macht in het verscheurde land in het Midden-Oosten. Het Rode Kruis mag nu twee vliegtuigen, een met goederen en een met hulpverleners, naar Jemen brengen. De organisatie hoopt dat deze morgen in hoofdstad Sana’a, onder controle van de Houthi’s, kan landen.

Tijdelijk bestand

Het Rode Kruis riep gisteren op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van 24 uur zodat er medische hulpgoederen het land in gebracht konden worden. De organisatie zei toen met alle partijen in het conflict te onderhandelen over zo’n tijdelijk bestand.

Afgelopen dinsdag werd het Rode Kruis nog de toegang ontzegd, zo zei het zelf.

Hevige gevechten Aden

Vandaag werd er in de zuidelijke havenstad Aden hevig gevochten tussen Houthi-strijders en strijders die aan hun kant staan en lokale milities. Volgens een woordvoerder van een van die milities, die de afgezette president Abd-Rabbu Mansour Hadi - die zich overigens nog steeds de rechtmatige machthebber vindt - steunen, zijn er vandaag 36 Houthi’s en geallieerde strijders gedood bij de gevechten in Aden. Aan de kant van de lokale milities zouden er elf mensen zijn gedood.

De Houthi’s proberen momenteel Aden in te nemen, het laatste echte bastion van strijders die trouw zijn aan Hadi. Intussen probeert de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië de shi’itische strijders met luchtaanvallen terug te dringen.

De Verenigde Naties maakten donderdag bekend dat er de afgelopen twee weken al ruim vijfhonderd mensen zijn gedood bij de gevechten in het armste land in de Arabische wereld.

Voor als je snel bijgepraat wilt worden over wat er aan de hand is in Jemen, lees dan het stuk dat we eerder maakten.

    • Frank Huiskamp