Paus ageert tegen christenvervolging en oorlog in Urbi et Orbi

Paus Franciscus heeft tijdens zijn jaarlijkse paastoespraak, beter bekend als Urbi et Orbi, opgeroepen tot het beëindigen van de humanitaire tragedies in Syrië en Irak. De kerkleider herinnerde gelovigen eraan dat christenen nog steeds in veel landen worden vervolgd.

Paus Franciscus in Sint-Pieterskerk
Paus Franciscus in Sint-Pieterskerk Foto EPA / Claudio Peri

Paus Franciscus heeft tijdens zijn jaarlijkse paastoespraak, beter bekend als Urbi et Orbi (Latijn voor ‘aan stad en wereld’), opgeroepen tot het beëindigen van de humanitaire tragedies in Syrië en Irak. Dat meldt AFP. De kerkleider herinnerde gelovigen eraan dat christenen nog steeds in veel landen worden vervolgd.

De paus stond ook stil bij het leed dat wordt veroorzaakt door “barbaarse” gewelddadige conflicten in Oekraïne, Soedan, Libië, Jemen, Nigeria, Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo en het ‘Heilige Land’. Hij hoopt dat de internationale gemeenschap niet toekijkt en stilstaat bij het huidige geweld en de grote vluchtelingenstromen.

Franciscus riep op het lijden van vervolgde christenen te verzachten:

“Wij vragen Jezus, de overwinnaar van de dood, om het lijden te verzachten van onze vele broeders en zusters die worden vervolgd voor zijn naam en van allen die onrecht wordt aangedaan door voortslepende conflicten en geweld.”

Christenmoord in Kenia en nucleair akkoord met Iran

De paus sprak ook over de 147 personen die omkwamen bij een aanval op de Garissa University College, die werd uitgevoerd door de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab. Franciscus zei dat de slachtoffers in zijn gedachten en gebeden zijn. Bij de aanslag liet de strijdgroep veel moslims gaan terwijl de christenen vermoord werden.

Het kerkhoofd juichte het onlangs afgesloten basisakkoord met Iran over het nucleaire programma van dat land toe. Hij hoopt dat de afspraken “een definitieve stap naar een veiligere en meer broederlijke wereld” zijn.

Ten slotte sprak de paus zich uit tegen wapenhandelaren, drugsdealers en moderne vormen van slavernij. Franciscus benadrukte dat ook Christus eens “de vorm van een slaaf” aannam. Ook bedankte hij zoals gebruikelijk voor de “prachtige bloemen” die geschonken zijn door Nederland. Dat deed hij in het Italiaans, en niet, zoals zijn twee voorgangers, in het Nederlands.

Weer en wind getrotseerd

Ondanks fikse regenval hadden tienduizenden gelovigen zich verzameld op het Sint-Pieterplein om te horen wat Franciscus te zeggen had. De Urbi et Orbi is de belangrijkste pauselijke preek van het jaar. Twee dagen geleden, tijdens de Mis op Goede Vrijdag, veroordeelde de paus nog wat hij het “medeplichtige zwijgen” over christenvervolging noemde.

Lees ook in NRC Handelsblad: Franciscus verschilt niet van zijn voorgangers (€)

    • Casper van der Veen