Zo’n 2.000 Palestijnen ontvluchten het door IS ingenomen kamp Yarmouk

Palestijnse vluchtelingen en Syrische bewoners van het kamp Yarmouk verdringen elkaar bij een uitgiftepunt voor voedsel. Foto EPA / Verenigde Naties

Pakweg 400 families zijn de afgelopen dagen geëvacueerd uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, dat sinds vorige week is bezet door strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het gaat om zo’n 2.000 mensen, zo liet het hoofd van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO vandaag aan het Franse persbureau AFP weten.

De families konden het kamp – een wijk in de Syrische hoofdstad Damascus – verlaten via twee wegen die waren veiliggesteld door het Syrische leger, zo stelt de PLO. Toen IS halverwege vorige week het vluchtelingenkamp in handen kreeg, woonden er naar schatting zo’n 18.000 mensen, zowel vluchtelingen als Syriërs.

VN bezorgd over situatie in kamp

De Verenigde Naties uitten gisteren al hun zorgen over de situatie in het grootste vluchtelingenkamp van Syrië. De situatie daar is volgens een woordvoerder van de VN een “affront voor de menselijkheid van ons allen, een bron van universele schaamte”. Hij zei daarover tegen persbureau Reuters:

“Yarmouk is een test, een uitdaging voor de internationale gemeenschap. Wij mogen niet verzaken. De geloofwaardigheid van het internationale systeem in zijn geheel staat op het spel.”

Bijna 90 procent in handen IS

Islamitische Staat zou inmiddels zo’n 90 procent van Yarmouk in handen hebben, na gevechten met leden van de Palestijnse beweging Aknaf Beit al-Maqdis. Dat is een militie bestaande uit Palestijnen en Syriërs die al twee jaar strijdt tegen het regime van Assad. Intussen probeert ook het Syrische leger het kamp weer in handen te krijgen.

De situatie in Yarmouk is volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA schrijnend. Na twee jaar belegering door het Syrische leger was er al sprake van ziekten en verhongering, en dat is er door de aanval van IS niet beter op geworden. In Yarmouk woonden op het hoogtepunt zo’n 160.000 mensen, maar sinds de opstanden in Syrië is dat aantal flink teruggelopen.

    • Joost Pijpker