Nieuwe bombardementen op Jemenitische hoofdstad Sanaa

Een Houthi-rebel te midden van de puinhopen, die werden veroorzaakt door de bombardementen in Sanaa. Foto EPA / Yahya Arhab

Saoedi-Arabië heeft vannacht opnieuw bombardementen uitgevoerd in Jemen, ondanks de nadrukkelijke verzoeken van Rusland en het Rode Kruis om van de aanvallen af te zien. De vliegtuigen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie namen doelen in de hoofdstad Sanaa onder vuur, zo lieten inwoners van de stad aan persbureau Reuters weten.

De bombardementen zijn gericht tegen de Houthi-rebellen, die eerder dit jaar een staatsgreep pleegden en de afgelopen dagen een flink aantal gebieden in hun macht kregen. Volgens de inwoners van Sanaa waren de bommen van vannacht gericht op kampen waar de Houthi-rebellen zitten. Ook het grensgebied met Saoedi-Arabië werd gebombardeerd.

Met de aanvallen probeert de coalitie de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi de helpende hand toe te steken. Hadi werd tijdens de staatsgreep afgezet, maar beschouwt zichzelf nog altijd als het wettige staatshoofd in het land. De rebellen zweren echter trouw aan oud-president Saleh.

De bombardementen van vannacht komen amper een dag nadat zowel Rusland als het Rode Kruis de coalitie het verzoek deed om het bombarderen even te staken. Rusland deed daartoe vannacht zelfs een verzoek aan de VN Veiligheidsraad. Een tijdelijke onderbreking zou de ruimte bieden om humanitaire hulp te verstrekken en de inwoners van het land te evacueren.

Wil je weten hoe het ook al weer zat in Jemen? Hier praten we je even bij over de situatie.

    • Joost Pijpker