‘Nieuw diagnostisch centrum voor kanker op komst in Utrecht’

Vertrekkend KNAW-president Hans Clevers.
Vertrekkend KNAW-president Hans Clevers. Foto ANP/ Ilvy Njiokiktjien

In Utrecht moet volgens plan een nieuw diagnostisch centrum voor kankeronderzoek komen. Dat heeft Hans Clevers, vertrekkend president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) en zelf jarenlang kankeronderzoeker, vanavond gezegd in het Radio 1-programma De Kennis van Nu. De bedoeling is dat het kleinschalig begint en bij succes uitgebreid wordt.

In het centrum zou in de toekomst onderzocht moeten worden hoe patiënten reageren op verschillende geneesmiddelen, zodat ze de beste behandeling krijgen. Daarvoor worden de middelen getest op hun stamcellen, zo zei Clevers.

De zorgverzekeraars hebben informeel toegezegd het plan financieel te steunen - het zou gaan om een bedrag van zo’n 20 miljoen euro - maar ze moeten nog wel formeel hun akkoord geven. De onderhandelingen zijn in ieder geval in een vergevorderde fase volgens Clevers.

Niet hetzelfde als fusie

Het gaat hier om een ander plan dan de beoogde fusie tussen de oncologieafdelingen van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het UMC in Utrecht. In januari werd bekend dat die voorlopig van de baan is. Het was moeilijk gebleken de structuur van beide afdelingen tot één bedrijfsvoering te maken.

    • Frank Huiskamp