‘Meerderheid Kamer wil onderzoek naar bewapening NS’ers’

Bij station Abcoude werd gisteren een conducteur mishandeld. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil onderzoek naar de mogelijkheid NS-personeel een wapenstok en pepperspray bij zich te laten dragen.
Bij station Abcoude werd gisteren een conducteur mishandeld. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil onderzoek naar de mogelijkheid NS-personeel een wapenstok en pepperspray bij zich te laten dragen. Foto ANP/ Jeroen Jumelet

Een meerderheid van de Tweede Kamer zegt een onderzoek te willen naar de mogelijkheid om personeel van de NS uit te rusten met wapenstokken en pepperspray, zoals vakbond FNV Spoor vandaag voorstelde naar aanleiding van het toenemende geweld. Kamerleden van coalitiepartijen PvdA en VVD - zij hebben een meerderheid in de Kamer - zeggen tegen RTL Nieuws dergelijk onderzoek te zien zitten.

FNV Spoor pleitte er eerder vandaag voor om het wapenarsenaal van NS-medewerkers uit te breiden om relschoppers harder aan te kunnen pakken. De vakbond zei in de Telegraaf “al een tijd” met de NS hierover in gesprek te zijn. Personeel van Veiligheid en Service heeft nu alleen handboeien bij zich.

“Deze medewerkers zijn echter speciaal opgeleid en in staat om op verantwoorde wijze met een wapenstok en pepperspray om te gaan. Conducteurs uitrusten met wapens is geen optie: zij zijn de gastheren en -vrouwen op de treinen. Het zou juist escalaties oproepen.”

Niet iedereen voor

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen noemt het geweld tegen conducteurs tegenover RTL Nieuws “onacceptabel”. PvdA-collega Duco Hoogland zegt de gevoelens te snappen. “Daarom nemen we alle vragen serieus”. Hij benadrukt dat er goed bekeken moet worden of het gebruik van pepperspray juist niet extra conflicten veroorzaakt. Van PVV-Kamerlid Barry Madlener hoeft een onderzoek niet eens, van hem mogen “goed opgeleide” NS’ers met pepperspray worden uitgerust.

D66 is tegen het voorstel, CDA is ook terughoudend, net als het ministerie van Veiligheid en Justitie dat zegt dat “het geweldsmonopolie” bij politie en leger ligt.

Update 18.38 uur: Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt nu in gesprek te willen met FNV Spoor over het voorstel, meldt persbureau ANP. Bij zo’n gesprek zouden dan ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de NS betrokken moeten worden.

Weer volop discussie

De discussie over het geweld op en rond het spoor is weer in alle hevigheid opgelaaid naar aanleiding van de zware mishandeling van een conductrice vorige maand in een trein bij Hoofddorp. Daarop volgden na topoverleg aanvullende maatregelen om het geweld in te perken.

Zo komt er op de twintig grootste stations een speciale stationsagent die, mocht dat nodig zijn, collega’s op kan roepen in geval van nood. Ook worden toegangspoortjes op de stations zo snel mogelijk gesloten. Een eerder besluit om een reis- en stationsverbod in te voeren wordt vervroegd en gaat nu al per 1 mei in. Daarnaast komt er meer cameratoezicht op de stations, dat moet helpen bij de identificatie van daders.

Gisteren nog werd er een conducteur mishandeld in de trein van Utrecht naar Amsterdam. Er ontstond ter hoogte van Abcoude een vechtpartij, waarbij de vier nog onbekende daders de conducteur tegen de grond werkten en hem mishandelden. Een passagier die de man wilde helpen, kreeg ook klappen.

Lees meer in nrc.next: Al deze mensen gaan hem niet helpen. Over agressie in de trein. (€)1473732