Dodental door overstromingen in Noord-Chili loopt verder op

Auto's die zijn weggespoeld door de overstromingen in Noord-Chili. Foto EPA / Felipe Trueba

De grote overstromingen en aardverschuivingen in het noorden van Chili heeft inmiddels aan ten minste 25 mensen het leven gekost. Ook worden er nog 125 mensen vermist, zo blijkt uit vannacht gepubliceerde cijfers van de Chileense regering. Tot dusver was van 17 mensen bekend dat ze door het natuurgeweld waren omgekomen.

Het noorden van Chili werd vorige week getroffen door hevige regenval, die tot flinke overstromingen en modderstromen heeft geleid. Vooral de normaliter kurkdroge regio Atacama – zo’n achthonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Santiago – kwamen veel aardverschuivingen voor. Zo’n 2.700 Chilenen raakten door het slechte weer dakloos, meldt persbureau AFP.

President bezoekt regio

De Chileense president Michelle Bachalet beloofde zaterdag (lokale tijd) dat alle getroffen regio’s weer opgebouwd worden. Bachalet zou deze dagen deelnemen aan een bijeenkomst van de regeringsleiders van Noord- en Latijns-Amerika, maar heeft die afspraak afgezegd. In plaats daarvan bezocht ze een dorp in de regio.

Volgende week stuurt de Chileense presidente duizenden soldaten en agenten naar de regio om te helpen bij de wederopbouw. Momenteel is ook al een deel van het leger ingezet om, samen met hulpdiensten, de inwoners van eten te voorzien. Ook namen ze duizenden vaccinaties tegen griep, tetanus en hepatitis A mee.

    • Joost Pijpker