Kijken: deze dakloze die beroemd werd op internet woont gewoon nog op straat

Dakloze Leo Grand werd in 2013 op straat aangesproken door een programmeur, waarna zich een modern sprookje voltrok. Grand kon geld krijgen of leren programmeren. Hij koos het laatste, maakte een app en zijn verhaal werd een enorme hit. Maar hij woont nog steeds op straat.

Hij kon bij Google werken. Of bij SpaceX. Dat zei hij zelf dan tenminste, nu anderhalf jaar geleden. De Amerikaanse dakloze Leo Grand werd op straat aangesproken door programmeur Patrick McConlogue, waarna zich een modern sprookje voltrok. De dakloze Grand kon geld krijgen of leren programmeren. Hij koos het laatste en zijn verhaal werd een enorme mediahit. Maar dat dat niet betekent dat alles vervolgens beter wordt, toont Grand aan: hij woont nu nog steeds op straat.

Even terug naar augustus 2013, het moment dat de twee mannen elkaar voor het eerst ontmoetten: McConlogue vertrok elke ochtend eerder van huis voordat hij naar werk ging en gaf Grand een goedkope laptop. Na enkele maanden training kon Grand, met hulp, een eigen app op de markt brengen: Trees for Cars, een milieuvriendelijke carpool-app.

Grand kreeg met zijn verhaal destijds nationale aandacht. Hij mocht aanschuiven bij CNN, en werd ook uitgenodigd door de Today Show van zender NBC. Ook wij wijdden er een stukje aan, naar aanleiding van een reportage die de website Mashable maakte. Het stuk kwam in ons overzicht met de mooiste filmpjes van dat jaar terecht.

De app die Grand maakte, deed het in eerste instantie ook goed, mede dankzij de vele aandacht. Trees for Cars stond een tijdje boven aan de toplijsten van Google Play en de App Store. “Mensen hielden van me, overal waar ik kwam. Ik kreeg gratis koffie in restaurants”, zegt Grand nu, anderhalf jaar later, wederom tegen Mashable. Dat hij samen met McConlogue werd uitgenodigd voor de Today Show, vond hij nog wel het mooiste:

“We mochten in een mooi hotel op Rockefeller Plaza slapen. Een mooi, chic hotel. Voor ons werd zelfs de rode loper uitgerold. Dat was het hoogtepunt van mijn jaar.”

Internetroem is soms tijdelijk, dat blijkt. Grand zwerft nog steeds de straten rond in New York. Hij huurt een opslagruimte, maar zo af en toe staat er een winkelwagen met zijn bezittingen bij de Chelsea Piers. Zijn app is niet meer in beide app-winkels te vinden; hij heeft geen zin te betalen voor de serverruimte. Heeft hij dan niets overgehouden aan zijn app-avontuur? Jawel, met Trees for Cars heeft hij naar eigen zeggen zo’n 10.000 tot 15.000 dollar verdiend. Het is genoeg voor de basisbehoeften en genoeg om de opslagruimte te kunnen betalen.

Maar niet genoeg om woonruimte te krijgen? Mensen vragen hem weleens waarom hij nog steeds op straat woont, zegt hij tegen Mashable, waarna hij vervolgens moeilijk antwoord kan geven: hij is gewoon graag buiten, milieuvriendelijk als hij is.

Het zijn geen gouden bergen

Een app maken is tegenwoordig een beetje het nieuwe je eigen bedrijf beginnen. Een eenvoudige app bouwen is niet duur, veel mensen kunnen het, en verzin je een baanbrekende, dan kun je er veel geld aan overhouden. Maar dat is maar aan een fractie besteed, schreef NRC Q-redacteur Reinier Kist vorig jaar.

Een kwart van de mensen die zichzelf ten doel hebben gesteld winst te maken met hun app, verdient helemaal niets. Eveneens een kwart verdient niet meer dan honderd dollar. 12 procent krijgt het voor elkaar om er meer dan 10.000 dollar aan over te houden.

De markt verzadigt bovendien, schreef Kist:

Adviesfirma Deloitte becijferde onlangs dat 31 procent van de smartphonegebruikers in Groot-Brittannië geen apps downloadt, ten opzichte van een vijfde vorig jaar. Het gemiddeld aantal gekochte apps daalde van 2,32 vorig jaar naar 1,82. Een ander recent onderzoek toont aan dat smartphonegebruikers wereldwijd nog maar vier favoriete apps hebben waaraan ze 75 procent van hun tijd op de smartphone spenderen. Exacte cijfers over De Nederlandse markt zijn er niet, maar volgens Daan Witteveen, technologiepartner van Deloitte, volgen wij de Britse trend.

Hopen op het appartement

Grand heeft nog steeds contact met McConlogue, maar aan het programmeren komt hij nog maar weinig toe. Hij wil het wel weer oppakken. Dan moet er een tweede app komen, een die nog veel succesvoller wordt, zodat hij een luxueus appartement voor zichzelf kan kopen. Anders blijft hij gewoon op straat wonen.

Lees meer bij NRC Q: Rijk worden door apps te bouwen? Vergeet het maar.

    • Frank Huiskamp