Italië plukt 1.500 vluchtelingen van zee in 24 uur tijd

De Italiaanse marine en kustwacht hebben in minder dan 24 uur zo’n 1.500 migranten op boten in de Middellandse Zee gered. Dat heeft de kustwacht vandaag laten weten, meldt Reuters. De vluchtelingen zaten op vijf schepen gepropt.

Honderden vluchtelingen arriveren met een oud schip in Italië Foto EPA / Francesco Arena

De Italiaanse marine en kustwacht hebben in minder dan 24 uur zo’n 1.500 migranten op boten in de Middellandse Zee gered. Dat heeft de kustwacht vandaag laten weten, meldt Reuters. De vluchtelingen zaten op vijf schepen gepropt.

Alle asielzoekers werden op zaterdag gered. Drie van de vijf migrantenboten raakten buiten de Libische kust in moeilijkheden en stuurden via satelliettelefoons een noodsignaal. Twee schepen van de kustwacht en een marinevaartuig voerden hierop een reddingsactie uit, waarbij ook twee andere boten met vluchtelingen werden gespot. De migranten zijn overgebracht naar Sicilië en het eiland Lampedusa.

Vorig jaar kwamen zo’n 170.000 asielzoekers de Europese Unie binnen via de Italiaanse stranden. Het grootste deel van hen vertrekt vanuit Libië en wordt door mensensmokkelaars op veelal gammele boten gezet. In 2014 overleefden meer dan drieduizend mensen de riskante overtocht niet. Tijdens de eerste twee maanden van 2015 is het aantal vluchtelingen dat deze route neemt gestegen met 43 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

    • Casper van der Veen