Fenerbahçe wil Turkse competitie stilleggen na beschieten spelersbus

Hoofdtrainer Ismail Kartal van Fenerbahçe kijkt naar de kogelgaten in de voorruit.
Hoofdtrainer Ismail Kartal van Fenerbahçe kijkt naar de kogelgaten in de voorruit. Foto AFP / Ihlas

Het bestuur van Fenerbahçe wil dat de Turkse voetbalcompetitie voorlopig wordt stilgelegd, vanwege de aanslag van vannacht op de spelersbus van de club. De clubleiding roept op tot een tijdelijke voetbalstop, totdat duidelijk is wie er achter de aanval zat. Dat meldt de club uit Istanbul vandaag op zijn website.

De spelersbus van Fenerbahçe werd gisteravond beschoten op een snelweg in het noorden van Turkije. De bus was op weg naar het vliegveld van Trabzon, na een 5-1 overwinning bij Çaykur Rizespor, aan de Zwarte Zee. Bij de aanval raakte de chauffeur van de bus ernstig gewond, aldus persbureau AP.

Minstens twee schoten

Er zou in ieder geval twee keer geschoten zijn op de bus, getuige de kogelgaten in de voorruit. Volgens de televisiezender van de club zou dat gedaan zijn met een shotgun. De beveiligers in de bus wisten het voertuig na het incident veilig tot stilstand te brengen, waardoor verder niemand gewond raakte.

Secretaris van de voetbalclub Mahmut Uslu noemt de schietpartij tegenover persbureau Reuters “heel erg verkeerd”. Uslu, die zelf ook in de bus zat tijdens het incident, zegt:

“We komen hier om te sporten, we komen hier om te voetballen.”

President Erdogan wil onderzoek

Het bestuur van Fenerbahçe komt morgen bijeen om te overleggen over de zaak. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan – een supporter van de club uit Istanbul – heeft volgens de BBC er bij de locale gouverneur op aangedrongen om het incident goed te bekijken. Fenerbahçe is regerend Turks kampioen en staat ook dit jaar bovenaan de ranglijst.

    • Joost Pijpker