Ajax ziet PSV weer verder uitlopen na gelijkspel - Feyenoord wint ruim

Kolbeinn Sigthorsson (M) van Ajax in duel met Timo Letschert van FC Utrecht. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft het gat met koploper PSV vanmiddag weer zien oplopen naar tien punten. De afgelopen weken hadden de Amsterdammers telkens juist wat van de achterstand afgesnoept, maar tegen Utrecht kwam de ploeg van trainer Frank de Boer niet verder dan een gelijkspel. PSV won gisteren daarentegen wel.

Lange tijd leek Ajax overigens gewoon te gaan winnen op bezoek bij angstgegner Utrecht. Vlak na rust kwam de regerend landskampioen op voorsprong door een eigen doelpunt van Ramon Leeuwin. Met nog een handvol minuten te gaan maakte invaller Gévero Markiet de gelijkmaker. Vlak daarna werd Leeuwin met rood het veld afgestuurd.

Even met een man meer

Wie even eerder ook het veld werd afgestuurd, maar dan zonder rode kaart, was Utrechter Edouard Duplan. De Fransman was geblesseerd uitgevallen, maar had niet meegekregen dat hij daarna ook was gewisseld. Na verzorging liep hij daarom doodleuk het veld in, waardoor Utrecht heel even een man meer had.

Door het gelijkspel lijkt PSV de titel nauwelijks nog te kunnen ontlopen. De Eindhovenaren wonnen gisteren zelf met 0-5 bij FC Twente en hebben nu tien wedstrijden voorsprong. In theorie kan PSV door het resultaat in Utrecht volgende week al kampioen worden. Daarvoor moet de ploeg thuis tegen PEC Zwolle winnen, en Ajax onderuitgaan uit bij Heracles.

Feyenoord heeft geen kind aan AZ

Zo moeizaam als Ajax het had met middenmoter Utrecht, zo gemakkelijk ging het Feyenoord vanmiddag af tegen directe concurrent AZ. In Alkmaar wonnen de bezoekers met 1-4, waardoor de voorsprong van Feyenoord op AZ nu gegroeid is naar zeven punten. Met rust stond het al 0-3 voor de Rotterdammers.

Ook in Alkmaar werd de score geopend met een eigen doelpunt, van AZ’er Derrick Luckassen. Op slag van rust werd de voorsprong van Feyenoord nog extra vergroot met treffers van Anass Achahbar en Elvis Manu. Diezelfde Manu trof in de tweede helft nogmaals het doel, waarna een eigen doelpunt van Sven van Beek de eindstand bepaalde.

    • Joost Pijpker