Zoektocht naar lichamen slachtoffers vliegramp gestopt

Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp schermen zichzelf af voor de pers na het bijwonen van een herdenkingsbijeenkomst in het plaatsje Le Vernet. Foto AFP / Franck Pennant

De zoektocht naar de lichamen van de 150 slachtoffers van de vliegramp in Zuid-Frankrijk is gestaakt. Dat hebben de lokale autoriteiten vanmiddag bekendgemaakt. De zoektocht naar bezittingen van de slachtoffers gaat wel door.

De openbaar aanklager in Marseille, Brice Robin, zei eerder deze week dat 150 DNA-profielen zijn geïdentificeerd uit de meer dan 2000 monsters die op de plaats van het ongeluk in de Alpen zijn gevonden. Hij zei erbij dat het niet zeker is dat het om het DNA van alle slachtoffers gaat. Binnen een aantal weken zou daarover duidelijkheid moeten bestaan. Zodra er DNA-matches zijn, worden de families van de slachtoffers geïnformeerd.

Gespecialiseerd bedrijf doet bergingswerk

Lufthansa, de moedermaatschappij van prijsvechter Germanwings, heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de resten van het vliegtuig te bergen. Dat is een lastige operatie omdat het vliegtuig te pletter is gestort in de bergen en daardoor in vele stukjes uiteen is gevallen. De verwachting is daarom dat de bergingswerkzaamheden zeker twee maanden gaan duren.

Het neergestorte toestel van Germanwings was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Het lijkt er sterk op dat copiloot Andreas Lubitz het moedwillig liet neerstorten. Uit gegevens van de zwarte dozen blijkt namelijk dat de cockpitdeur op slot werd gedaan en dat Lubitz de automatische piloot gebruikte om de daling in te zetten.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Wie gelooft nu nog wat ze zeggen?’ (€) over Lufthansa.

    • Pim van den Dool