Succesvolle blogger verzon kanker

De Australische Belle Gibson versloeg kanker met gezond eten en werd enorm populair. Maar er klopt niks van

Ze was eregast bij de lancering van de Apple Watch, een paar maanden geleden in Silicon Valley: de Australische wellnessblogger Belle Gibson, ontwikkelaar van The Whole Pantry app die was verkozen tot beste voedingsapp van Apple in 2013.

En niet alleen haar app (3,45 euro; meer dan 300.000 downloads) was populair. Alleen al op Instagram had zij meer dan 200.000 volgers, ook in Nederland. En vorig jaar verscheen haar receptenboek The Whole Pantry.

Gibsons succes hangt samen met een ziektegeschiedenis die zes jaar geleden begon. In 2009 zou ze te horen hebben gekregen dat ze een hersentumor had. Ze zou nog maar vier maanden te leven hebben. Gibson koos niet voor chemo en bestraling, maar voor zuurstofbehandelingen en darmspoelingen. Ook schrapt ze gluten, zuivel en bewerkt voedsel uit haar dieet. De maanden die ze nog te leven had, veranderden in jaren.

In juli 2014 schreef Gibson op Instagram dat haar kanker terug was. „Ik heb kanker in mijn bloed, milt, hersenen, baarmoeder en lever. Ik heb pijn.”

Anonieme brief

De aandacht die ze kreeg kon niet op. De Australische Elle publiceerde in december vorig jaar een groot artikel met de kop: ‘The Most Inspiring Woman You’ve Met This Year’.

Maar na publicatie ontving de redactie een anonieme brief. De schrijver beweerde Gibson al heel haar leven te kennen en vertelde dat ze een pathologische leugenaar is. „Ze raakte zo verstrikt in haar eigen leugens in Brisbane, dat ze naar Melbourne verhuisde om daar opnieuw een leven vol leugens te beginnen – ‘de kankerleugen’ dit keer.”

Haar publieke val was ingezet. Het Australische mediabedrijf Fairfax Media schreef begin maart dat het bedrijf van Gibson ruim 300.000 dollar aan goede doelen had beloofd, zonder het uit te betalen aan de organisaties aan wie het geld was toegezegd.

Een dag later bekende Gibson tegen de krant The Australian dat de kanker in haar „bloed, milt, hersenen, baarmoeder en lever” het resultaat was van een „verkeerde diagnose” van een Duitse arts van wie ze de naam niet wilde noemen. De krant trok meer in twijfel. Gibson zou in 1991 geboren zijn, en dus 23 jaar oud en niet 26 jaar zijn, zoals ze beweerde.

Waarom checkte niemand haar?

Op haar Instagram zijn alle foto’s op privé gezet. Foto’s met gedetailleerde informatie over de diagnoses en opnames zijn weggehaald. Haar account waarop ze in 2009 een bericht postte over een bijna-doodervaring tijdens een open hartoperatie verdween van een forum, aldus The Guardian.

Volgers van Gibson voelen zich verraden en bekritiseren de media, zoals Elle die haar een podium gaf zonder feiten te checken. Uitgever Penguin Books heeft haar boek uit de schappen gehaald, maar zei tegen The Daily Mail haar medische geschiedenis niet te hebben gecheckt. Ook haar lifestyle app is uit de App Store verdwenen. Of de app nog wordt ontwikkeld voor de Apple Watch is niet duidelijk.

    • Romy van der Poel