Tijd voor Vlaanderens Mooiste, en de titel van NEC ontleed

Wielrenners in het landschap tijdens de Ronde van Vlaanderen. Meer moet dat niet zijn. ANP / Bas Czerwinski

De Hoogmis wacht op ons en je hoeft niet eens een wielerfan te zijn om daar toch een beetje goesting van te krijgen naar morgen de tv afstemmen op die Ronde van Vlaanderen. Toeleven naar een der mooiste koersen.

Vlaanderens Mooiste

Geef een koers een bijnaam als deze en je weet dat het blinde liefde is. De Ronde van Vlaanderen is Cleopatra, de koersliefhebber Julius Caesar. De liefde is onmiskenbaar, maar de een houdt nèt wat meer van de ander. Want waar Vlaanderens Mooiste mag zich immer verheugen op de amour van een menigte wielerdevoten, wordt die hartstocht niet altijd tot volle behoefte beantwoordt met een Belgische winnaar. In 2012 voor het laatst, sindsdien schiet Fabian Cancellara zijn pijlen door de Vlaamse harten.

“Je zou denken dat Vlaanderen ontgoocheld zou zijn over deze deconfiture van zijn renners uit eigen streek. Voor de Vlaamse wielerfan is de Ronde de belangrijkste dag van het jaar, en dan is het wel zo prettig als er een landgenoot de beste is.”

Toenmalig NRC-sportredacteur Derk Walters schreef vorig jaar vanaf de Markt in finishplaats Oudenaarde, waar de Zwitserse gigant Cancellara drie Belgen over de knie legde. Dit jaar is hij, die drie van de laatste vijf edities won, er niet bij. Tom Boonen, drie keer winnaar, ook niet. De Belgen hoeven niet te wanhopen want zij hebben met Sep Vanmarcke en Jürgen Roelandts ten minste twee echte flandriens - renners die altijd strijden - bij de favorieten.

Geraint Thomas is ook een favoriet en heeft hulp van ploegmaats Ian Stannard en Bradley Wiggins. Wij letten morgen vooral op Niki Terpstra die na Adrie van der Poel (1986) voor weer eens een Hollandse winnaar kan zorgen:

Het is morgen vanaf 10.30 uur peddelen, een uur eerder begint de live-uitzending op Sporza al. Heerlijk, dít is De Hoogmis. Wie alleen de finish wil zien, moet rond half vijf voor de buis kruipen. Tegen vieren is het echter al meer dan de moeite waard wanneer de zes klassieke kasseihellingen nog resten.

Lees ook in NRC Next: Hoop blijft leven voor de wielergekke Belgen (€)

In één jaar van puinhoop naar polonaise: geen toeval

Bij NEC in Nijmegen vertrokken in en na het dramatisch verlopen vorige seizoen twee trainers, een technisch directeur en negentien spelers. Supporters keerden zich in woord en daad tegen de ploeg en bestuur. Grimmig was het. Degradatie uit de eredivisie bleek niet af te wenden. En nu? NEC pakte gisteravond de landstitel in de eerste divisie en keert zodoende komend seizoen al weer terug op het hoogste niveau: precies zoals het gecalculeerd was.

En dan verder nog…

  • Zwemmen: in Eindhoven wordt al twee dagen erg hard gezwommen door (Nederlandse) toppers op de Swim Cup. Hier kunnen de zwemmers zich plaatsen voor het WK in Kazan (Rusland), komende zomer.
  • Roeien: de Nationale Universiteitswedstrijd Varsity is het grootste en oudste studentensportevenement van Nederland waarbij leden uit de nationale top terugkeren naar hun vereniging van oorsprong.
  • Wielrennen: de Ronde van Baskenland begint maandag en deze etappekoers voor onvervalste klimmers ziet onder meer Nairo Quintana, Michal Kwiatkowski en onze eigen Bauke Mollema aan de start verschijnen.
  • Voetbal: boeiende wedstrijden in de eredivisie met FC Twente-PSV, FC Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord. In de Bundesliga Dortmund-Bayern en in Engeland Arsenal-Liverpool. Franse topper: Marseille tegen Paris S-G.
    • Jules Seegers