Shi’itische milities trekken weg uit Tikrit na plunderingen

Leden van shi’itische milities zijn vandaag weggetrokken uit de stad Tikrit na een akkoord met de Iraakse regering. Burgers hadden geklaagd dat sommige leden van die milities sinds de inname van Tikrit afgelopen woensdag aan het plunderen waren geslagen.

Een lid van een shi'itische militie kust het graf van een overleden collega in Tikrit. Foto AP / Khalid Mohammed

Leden van shi’itische milities zijn vandaag weggetrokken uit de stad Tikrit na een akkoord met de Iraakse regering. Burgers hadden geklaagd dat sommige leden van die milities sinds de inname van Tikrit afgelopen woensdag aan het plunderen waren geslagen.

Het Iraakse leger heroverde Tikrit op terreurgroep Islamitische Staat (IS) na een maand van moeizame gevechten. De steun van de shi’itische milities, die aan de kant van de regering staan maar onafhankelijk opereren, was daarbij cruciaal. De milities vormden het grootste deel van de 30.000 soldaten tellende Iraakse troepenmacht die Tikrit wist te heroveren. De troepenmacht kreeg tijdens het offensief steun van zowel Iran als de Verenigde Staten.

Ahmed al-Kraim, hoofd van het bestuur van Tikrit, zegt tegen persbureau Reuters dat de shi’itische milities naar het gebied rond de stad trekken. Burgers hadden zich de afgelopen dagen over de milities beklaagd omdat zij na de inname van Tikrit in de stad zouden zijn gaan plunderen.

Na Tikrit moet nu Mosul worden heroverd

De val van Tikrit is een cruciale stap in de campagne om de terreurgroep ook uit andere delen van Irak te verdrijven, met name Mosul in het noorden. Tikrit is strategisch gelegen aan de snelweg van Bagdad naar Mosul, de tweede stad van het land. Het heroveren van Mosul zal nog niet makkelijk zijn, schreef onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer donderdag in NRC (€):

Tikrit is een relatief kleine stad, die voor de oorlog een kwart miljoen inwoners telde en sinds het begin van het offensief vrijwel verlaten was. Mosul, een stad met ruim een miljoen inwoners, wordt een veel grotere kluif. IS bereid zich al maanden voor op een stadsoorlog. Ze trainen, leggen loopgraven aan, en plaveien de stad met bommen.

Iraakse premier: buitenlandse strijders probleem

De Iraakse premier Haidar al-Abadi waarschuwt vandaag in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel dat de strijd met IS nog lang niet gestreden is. Abadi zegt dat het Iraakse leger en de legers van andere Arabische landen niet opgewassen zullen zijn tegen IS als de beweging erin blijft slagen veel strijders uit het buitenland te rekruteren. Abadi roept Duitsland en andere landen op meer te doen om te voorkomen dat sympathisanten van IS naar Irak of Syrië reizen.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Tikrit veroverd, nu op weg naar Mosul’ (€).

    • Pim van den Dool