Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Rode Kruis roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Jemen

De bombardementen van de Arabische landen richten grote verwoestingen aan, zoals hier in een buitenwijk van hoofdstad Sana'a.
De bombardementen van de Arabische landen richten grote verwoestingen aan, zoals hier in een buitenwijk van hoofdstad Sana'a. Foto EPA / Yahya Arhab

Het Internationale Rode Kruis roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van 24 uur in Jemen zodat de organisatie medische hulpgoederen het land kan binnenbrengen. De hulporganisatie zegt met alle partijen in het conflict rond Jemen te onderhandelen over een tijdelijk bestand.

Een coalitie van sunnitische Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië voert al meer dan een week bombardementen uit op doelen van de shi’itische Houthi-rebellen in hoofdstad Sana’a en havenstad Aden. Doel van de operatie is de opmars van de Houthi’s, die er de afgelopen maanden in slaagden belangrijke delen van Jemen te veroveren op de regering van president Hadi, te stuiten. Dat wil echter nog niet erg lukken, want juist gisteren wisten de Houthi’s na felle strijd het centrum van Aden in te nemen.

De bombardementen en gevechten hebben grote gevolgen voor de burgerbevolking van Jemen. Zeker tien burgers kwamen vanochtend om het leven in Sana’a toen een Saoedische raket neerkwam in een woonwijk in plaats van in een nabijgelegen kamp van de Houthi-strijders. Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen twee weken in Jemen al meer dan vijfhonderd burgers gedood.

Rode Kruis kreeg eerder geen toegang

Op verzoek van Rusland komt de VN-Veiligheidsraad vandaag bijeen om te praten over een tijdelijk humanitair bestand. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt tegen persbureau Reuters “hoopvol” te zijn dat de organisatie morgen hoort wanneer het medische hulpgoederen kan gaan leveren. Afgelopen dinsdag werd het Rode Kruis nog de toegang tot Jemen ontzegd. Robert Mardini, het hoofd van de operaties van het Rode Kruis in het Midden-Oosten, twittert dat hulpgoederen “dringend nodig” zijn in Jemen:

Twitter avatar RMardiniICRC Robert Mardini Our medical supplies are urgently needed in #Yemen. Positive developments in negotiations w/ coalition & other parties reassuring.
Twitter avatar RMardiniICRC Robert Mardini Dozens of people in #Yemen are killed and wounded every day. People are afraid to leave their homes. A glimmer of hope is needed.

Nu de luchtaanvallen onvoldoende effect lijken te sorteren, is het de vraag of Saoedi-Arabië bereid is om grondtroepen in te zetten om het verslagen bewind van president Hadi weer in het zadel te helpen. Hadi zelf, die momenteel in Saoedi-Arabië verblijft, heeft daar al meermalen krachtig op aangedrongen. De Saoediërs hebben eerder gezegd dat de bombardementen in elk geval doorgaan totdat Hadi’s regering weer aan de macht is.