PvdA bestuurt voor het eerst in 70 jaar in Friesland niet mee PvdA na 70 jaar weg uit Fries bestuur

CDA, VVD, SP en de Fryske Nasjonale Partij. Die partijen gaan Friesland besturen. En dus niet de PvdA.

De PvdA maakt voor het eerst sinds zeventig jaar geen deel uit van de Gedeputeerde Staten van Friesland. Er komt een college van CDA, VVD, SP en de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Als grootste partij levert het CDA (negen zetels) twee gedeputeerden, de andere partijen elk een. De VVD en SP zijn nieuw in het college. Informateur Geert Benedictus (CDA) zei vrijdag dat het nieuwe college qua samenstelling recht doet aan de verkiezingsuitslag met twee winnaars (SP en CDA).

Lijsttrekker en beoogd gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA-Tweede Kamerlid) had het liefst een coalitie met de PvdA gewild. De sociaal-democraten, goed voor zeven zetels, eisten volgens hem echter twee gedeputeerden. Daarmee zou het totaal op zes gedeputeerden komen, een meer dan nu. In het licht van het inkrimpen van het aantal provincieambtenaren vond het CDA dat niet te verkopen.

Volgens PvdA-lijsttrekker Jannewietske de Vries waren er echter „geen blokkades” om samen met het CDA in een coalitie te stappen, zo zei ze tegen Omrop Fryslân. Zij vond dat haar partij buitenspel was gezet door het CDA. „Onnodig en onverdiend.”

Ook de VVD opteerde eerst voor een college met de PvdA, aldus vicefractievoorzitter Avine Fokkens. Onder meer vanwege de „ervaren” PvdA-gedeputeerden. Maar toen de PvdA ook volgens haar bleef vasthouden aan de eis van twee gedeputeerden in het nieuwe college, kwam de SP in beeld.