Politieman bestraft voor dodelijk ongeval colonne

Een lid van een arrestatieteam dat in 2013 een verkeersongeval veroorzaakte waarbij een 18-jarige scooterrijdster om het leven kwam, is daar vrijdag voor veroordeeld. De rechtbank in Den Bosch legde een half jaar voorwaardelijke rijontzegging op. Justitie had vrijspraak gevraagd.

In een colonne van politieauto's reed de politieman met sirene en zwaailicht door Eindhoven. Hij was met collega's op weg naar een verwarde man die dreigde met een vuurwapen. Hij reed hard en door rood. Volgens de rechtbank had hij bij nadering van een kruispunt zijn snelheid moeten aanpassen. De man werd veroordeeld wegens overtreding van de Wegenverkeerswet.

De politieman werd aanvankelijk niet vervolgd. Nabestaanden dienden een klacht in bij het gerechtshof, waarna de zaak alsnog aan de rechtbank werd voorgelegd.

Hoewel hij erg aangeslagen is door de dood van de scooterrijdster, vindt de politieman niet dat hem strafrechtelijk een verwijt valt te maken. Hij heeft een specialistische rijopleiding gevolgd en kent de regels. Bovendien handelde hij in opdracht van zijn sectiecommandant. Volgens de rechtbank dat ontslaat hem dat niet van zijn verantwoordelijkheid.

De advocaat van moeder van het slachtoffer: „Dit was niet nodig geweest als meteen was erkend dat het was fout gegaan. De politie moet begrijpen dat ze anders moeten rijden.” De advocaat overweegt vervolgstappen, bijvoorbeeld tegen de commandant van het arrestatieteam. (ANP)