‘Vastgoedeigenaren misbruiken Airbnb, runnen in feite illegale hotels’

Ook in New York gebruiken pandjesbazen Airbnb. De gemeenteraad boog zich eerder dit jaar over het fenomeen, met de vraag: is Airbnb vooral goed voor de economie, of ontwricht de dienst buurten? Foto EPA / Justin Lane

Vastgoedspeculanten in Amsterdam maken misbruik van woningverhuursites als Airbnb en Booking.com. Panden in de binnenstad worden gedurende het hele jaar aan toeristen verhuurd en daarbij worden regels voor verhuur en brandveiligheid omzeild. In feite worden zo illegale hotels gerund, schrijft de Volkskrant.Het dagblad baseert zich op delen van de administratie van vastgoedbedrijf Living Capital.

De bemiddelaar verhuurt namens huizenbezitters zeker 803 bedden, verspreid over 86 appartementen in de stad. De gemeente heeft al meerdere waarschuwingen en boetes aan het bedrijf uitgedeeld. Drie panden zijn dichtgetimmerd, omdat er sprake was van een brandgevaarlijk, illegaal hotel.

Lak aan regels

Huizenbezitters mogen in Amsterdam hun woning aan toeristen verhuren, maar daar zijn wel regels aan verbonden. Wie zijn appartement structureel op Airbnb wil aanbieden, moet een vergunning hebben en voldoen aan strenge regels voor brandveiligheid. Particulieren op Airbnb mogen hun woning niet langer dan twee maanden per jaar verhuren. De vastgoedbedrijven zouden deze regels negeren.

Living Capital is niet de enige bemiddelaar die vastgoedeigenaren helpt. In Amsterdam zitten ten minste tien van dit soort bemiddelaars, zegt Marnix Bolkestein van de gemeente Amsterdam tegen de Volkskrant.

Gert Jan Bakker van Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag schat dat inmiddels ‘een paar duizend’ Amsterdamse appartementen structureel als hotel worden aangeboden via vakantieverhuursites.

Lees verder op NRCQ: Het gaat goed met Nederlands toerisme, en nóg beter met Airbnb en Gezocht: een miljard dollar (voor Airbnb)

    • Laura Klompenhouwer