Opnieuw is een treinconducteur mishandeld

Personeel van NS en Prorail waren aanwezig bij de zitting in de rechtbank van Almelo.
Personeel van NS en Prorail waren aanwezig bij de zitting in de rechtbank van Almelo. Foto ANP / Vincent Jannink

Opnieuw is een NS-conducteur mishandeld, ditmaal in de trein van Utrecht naar Amsterdam. In de trein ontstond in de vroege ochtend ter hoogte van Abcoude een worsteling tussen vier jongens en de conducteur, meldt de politie.

De vechtpartij verplaatste zich toen de trein stilstond op het station naar het perron. De vier nog onbekende daders werkten de conducteur tegen de grond en mishandelden hem. Een passagier die de NS-medewerker wilde helpen, kreeg ook klappen. Wat de aanleiding was en hoe beide slachtoffers eraan toe zijn, kan de politie niet zeggen.

De jongens zijn via het spoor in de richting van Amsterdam weggerend. De politie heeft onder meer met een helikopter en een politiehond naar de jongens gezocht. Het natuurgebied tussen Abcoude en Amsterdam Zuidoost is daarbij uitgekamd, maar de jongens zijn nog niet gevonden. De politie bekijkt camerabeelden en roept mensen die zelf beelden maakten op deze te delen met de politie.

Twitter avatar PolitieAbcBaam Politie Abcoude e.o. Treinconducteur mishandeld op station Abcoude. Heeft u beelden? Deel deze via https://t.co/rIBDoaCiHM http://t.co/FmuhXFwUT1 #rtvutrecht

Discussie over veiligheid

Eerder deze week werden twee mannen die in december een conducteur en een machinist van de NS mishandelden op het station van Almelo veroordeeld tot een celstraf. De twee mannen, uit Rijssen en Schiedam, vielen december vorig jaar een meisje lastig op het perron in Rijssen. Toen de conducteur hen daarop aansprak, kregen ze woorden met hem. Op het station in Almelo stapten ze op de conducteur af en sloegen ze op hem in. De machinist schoot hem te hulp, maar kreeg ook klappen. Beiden moesten uiteindelijk met hoofdwonden naar het ziekenhuis.

Door de mishandeling laaide de discussie over de veiligheid van NS-personeel flink op. De NS en de vakbonden riepen de overheid op extra maatregelen te nemen tegen de toenemende agressie tegen spoormedewerkers. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu besloot vervolgens onder meer dat de poortjes op stations eerder dan gepland sluiten, dat er een stationsagent op de twintig grootste stations komt en meer cameratoezicht.