‘Nog 1100 aardbevingen in Groningen te gaan’

Een meetlocatie waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij de bodemdaling door de gaswinning kan meten.
Een meetlocatie waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij de bodemdaling door de gaswinning kan meten. Foto ANP / Remko de Waal

Groningers moeten de komende jaren rekening houden met ruim 1100 aardbevingen. De provincie kan dit aantal verwachten, ongeacht hoeveel gas er uit de bodem wordt gehaald. Dat zegt Jacques Hagoort, oud-hoogleraar reservoirtechniek aan de TU Delft, in het Dagblad van het Noorden.

Hagoort vindt het tijd om de gaskraan verder dicht te draaien dan nu al het geval is. Hij pleit in de krant voor een halvering van de productie tot 21 miljard kuub, gedurende een periode van vijf jaar. Hoe dan ook moet de gaswinning “aanzienlijk lager” dan de door minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken voorgestelde verlaging van 42,4 naar 39,4 miljard kuub per jaar, zegt hij. “Dat is flauwekul en zet nauwelijks zoden aan de dijk.”

Wel of niet minder gas

Of de bevingen in Groningen in kracht toenemen of niet, is volgens Hagoort onduidelijk. Beleidsmakers houden nu rekening met een maximale sterkte van 5.0, zegt hij. “Een beving die duizend maal zo sterk is als die van Huizinge in augustus 2012.” Volgens lezer

Als het aan coalitiepartij PvdA ligt, kan het zijn dat minister Kamp de gaskraan verder moet dichtdraaien om de veiligheid van Groningers te waarborgen. Dat bleek in januari na een werkbezoek van Tweede-Kamerlid Jan Vos aan Groningen.

Lokale bestuurders in Groningen en oppositiepartijen zoals ChristenUnie, PvdD, SP en GroenLinks koersen al langere tijd op maximaal 30 miljard kuub aardgas per jaar. Een miljard kuub gas leverde de schatkist vorig jaar zo’n 220 miljoen euro op.

Gebruik van restwarmte

Kamp wil nu dat meer huizen en bedrijven straks verwarmd worden door restwarmte uit de industrie en warm water uit de grond, in plaats van door gas. Daarvoor moeten wel nieuwe netwerken worden aangelegd, en dat vraag om grote investeringen, schreef de minister donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat de wetten en regels veranderen om de verdere ontwikkeling van de duurzamere warmtelevering te stimuleren.

Het kabinet neemt daarnaast naar eigen zeggen aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. De veiligheid van burgers moet voortaan vooropstaan. Bewoners en gemeenten worden meer betrokken bij besluiten over de gaswinning.