Net gemist, 4/4

Kijken
Wat The Newsroom: Off The Record
Tijd 53 minuten

Kan de adrenaline op redactieburelen van het scherm spatten in een documentaire over een krant? Ja, dat kan dus, bewijst documentaire The Newsroom: Off The Record te zien. Aan de hand van hoofdredacteur Poul Madsen krijgt de kijker te zien met wat voor problemen de Deense krant Ekstra Bladet kampt. Dalende oplagecijfers en rechtszaken. De twijfel of ze sensationeler en bloter moeten worden en spelen met grenzen. Hoe moet de voorpagina eruit zien en hoe kunnen daarmee nog meer losse nummers verkocht worden. Maar ook is het de taak aan hoofdredacteur Madsen om de krant met succes het digitale tijdperk in te loodsen. En dat valt niet mee, zo laat de documentaire zien.


Kijken
Wat Art and Craft
Tijd 55 minuten

Mark Landis maakt al meer dan 30 jaar vervalsingen van kunstwerken, variërend van Picasso tot vijftiende-eeuwse meesterwerken. Hij biedt zijn werk gratis aan bij musea in de VS en doet zich dan voor als een filantroop die het werk wil schenken. Landis heeft al ruim zestig musea gedupeerd als Matthew Leininger zijn pad kruist. Leininger werkt in het Oklahoma City Museum of Art en is jaren geleden bedrogen door Landis. Sindsdien heeft hij een obsessie voor de vervalser.


Klikken
Wat What The Internet Thinks About
Tijd Variabel

Welke verhalen kropen de afgelopen jaren onder de huid van de internetgebruiker? De website Funders anden Founders verzamelde data van de meest gedeelde verhalen, selecteerde de onderwerpen waarbij een idee centraal staat (en geen gebeurtenis of persoon) en visualiseerde de uitkomst in een grote hersenpan. Het fijne aan dit beeld is: het maakt in één oogopslag duidelijk dat internet meer is dan kattenfilmpjes. In dit bibliotheekje vol parels vind je vooral verhalen over grote thema’s, verteld vanuit persoonlijk perspectief.


Kijken
Wat Tweetpocalypse
Tijd 3,37 minuten
Het begint met een onschuldige selfie die je deelt met de wereld en eindigt met een maniakale verslaving waarna je levend verslonden wordt door een enorme blauwe vogel. Stromae lijkt in zijn nieuwe clip voor het nummer ‘Carmen’ te waarschuwen voor wat Buzzfeed de ‘tweetpocalyps’ noemt. Die maatschappijkritiek was niet nieuw, want het nummer is al enige tijd uit, maar het is vooral de clip – deze week verschenen – die deze kritiek zo mooi in beeld brengt.
Lezen
Wat Inside America’s Toughest Federal Prison
Tijd 28 minuten

De United States Penitentiary Administrative Maximum Facility (ADX) in Florence, Colorado, is de zwaarste beveiligde gevangenis in de VS. De ‘Unabomber’ zit er, net als Eric Rudolph (die in 1996 tijdens de Spelen een aanslag pleegde in Atlanta) en Zacarias Moussaoui (bekend als ‘de twintigste kaper’ van 9/11) plus nog wat beruchte seriemoordenaars, maffiabazen en andere zware criminelen. The New York Times geeft een onthutsende kijk achter de schermen van ADX.


Lezen
Wat A Loss for Words
Tijd 33 minuten

Marie Wilcox uit California, Gyani Maiya Sen, uit Nepal, Verdena Parker, uit Oregon en Australiër Charlie Mungulda hebben één ding gemeen: ze zijn de laatst levende sprekers van hun moedertaal. Dat is respectievelijk het Wukchumni, het Kusunda, het Hupa en het Amurdak. Hoe houd je een uitstervende taal in leven? En moeten we dat eigenlijk wel willen? Prachtige longread van de New Yorker.


Lezen
Wat I Followed My Stolen iPhone Across The World, Became A Celebrity In China, And Found A Friend For Life
Tijd 20 minuten

Zoals wel vaker bij artikelen op Buzzfeed vat de kop het hele verhaal al samen. Waarom dan helemaal lezen? Omdat het een vrolijkmakend, onwerkelijk reisverslag naar China is. Een verhaal over een Chinese mediahype, de kracht van internet en het vervagen van grenzen. Inclusief een ontluikende liefde tussen twee mannen, die alleen met elkaar gemeen hebben dat ze een tijdje dezelfde iPhone hebben gebruikt.


Lezen
Wat The Tyranny of the Condom
Tijd 20 minuten

Waarom zijn condooms, na al die jaren, nog steeds van die rotdingen? Waarom is er nog nog steeds geen betere condoom uitgevonden dan dat rubberen, slecht passende, passieverjagende onding? Alle gebruiksvoorwerpen verbeteren door de jaren heen, maar het condoom is zo’n beetje onveranderd sinds de jaren tachtig. Hoe dat kan? Slate zette er zijn tanden in.

    • Lex Boon