‘Nederlanders zijn erg van de regeltjes’

Pétur Oddbergur Heimisson (30) komt uit IJsland en studeert zang aan het conservatorium in Utrecht. Om te ontspannen breit hij. „In IJsland is dat niet ongebruikelijk, maar hier zie je dat mannen nooit doen.”

Pétur: „Voor mijn vaders verjaardag heb ik een trui gebreid.” Foto David Galjaard

Het leven als musicus is onzeker

„Ik heb wel getwijfeld of ik naar het conservatorium zou gaan. Het leven als musicus is onzeker, financieel gezien. Ik heb ook economie gestudeerd en een half jaar als huisschilder gewerkt, maar ik ontdekte dat zingen toch mijn grote passie is. Ik ben in Nederland gaan studeren omdat een heel goede IJslandse docent hier les geeft. Volgende maand ben ik klaar met mijn studie.

„Na mijn afstuderen blijf ik voorlopig hier. De toekomstmogelijkheden voor musici in IJsland zijn gering. Je kunt er werken als zanger op begrafenissen of als lid van een koor. Er is maar één opera, in Reykjavik. Er zijn dan ook maar heel weinig musici die in IJsland blijven. Zolang ik er af en toe heen kan om mijn familie en vrienden te zien, is het goed. Ik hoop natuurlijk er af en toe te kunnen optreden, maar voorlopig is er meer werk in West-Europa, als ik een stabiel inkomen wil hebben.”

Ik hou van het ondernemerschap

„Hier in Nederland heb ik een eigen ensemble opgericht, van vijf mannelijke a capella zangers, het Olga Vocal Ensemble. Daar haal ik nu mijn meeste inkomsten uit. We organiseren concerten, in Nederland, Frankrijk en IJsland. We treden ook op in gevangenissen en bejaardenhuizen. Dat doen we via Live Music Now, een organisatie die optredens organiseert voor mensen die niet naar een optreden toe kunnen. Tegelijkertijd helpen ze jonge musici op die manier om ervaring op te doen met optredens.

„Ik heb het eigenlijk altijd druk. Ik doe veel aan zelfstudie, organiseer concerten, tweemaal per week repeteren we met Olga, ik volg college, er zijn optredens. Vorig jaar zijn we op toernee door IJsland geweest en voor september staat er een concert met een Brits ensemble op de agenda. Ik organiseer al die evenementen zelf, ik hou wel van het ondernemerschap. Het is belangrijk dat musici hun eigen kansen creëren en niet wachten tot er iets op hen af komt.

„Gelukkig ben ik een goede planner, dat moet wel met zoveel verschillende activiteiten die door elkaar heen lopen. Zoals op dit moment: mijn afstuderen volgende maand, de planning van onze toernee door IJsland en de Matthäu- Passion waar ik dit jaar voor het eerst alle baspartijen mocht zingen. Kerst en Pasen zijn voor veel zangers de drukste periode van het jaar. Maar ik ben geen workaholic, ik kan ook wel eens lui zijn. Maar dat is goed, om te ontspannen. Soms zing ik met mijn IJslandse huisgenoot, ook een student zang, maar helaas is deze flat nogal gehorig, dus we zingen liever aan het conservatorium.”

Lui door meer geld

„Ik hoop wel dat mijn inkomen zal stijgen als ik klaar ben met mijn studie. Ik kan dan vaker optreden met mijn ensemble, want vier van de vijf leden studeren binnenkort af. Ik wil bijvoorbeeld proberen om vaker op te treden voor bedrijven. In IJsland is dat heel normaal, een muzikaal optreden tijdens de jaarvergadering. Maar misschien word ik wel een beetje lui als ik meer geld zou hebben. Nu móét ik dingen organiseren. Mocht ik niet genoeg werk vinden na mijn afstuderen, dan ga ik misschien wel een paar dagen per week wat anders doen, om mijn vaste lasten te kunnen betalen.

„Ik geef geld uit aan eten, uitgaan, de huur, soms aan kleding. Ik hou ook van reizen, maar veel verder dan Duitsland, België of Tsjechië kom ik niet, omdat dat te duur is. Mijn IJslandse huisgenoot en ik delen veel kosten. Om de beurt doen we boodschappen en koken we. We zaten op dezelfde hogeschool in IJsland en hadden een bijbaan in hetzelfde hotel. Met het schoonmaakrooster hier in huis gaat het wat minder goed. Soms neemt iemand het initiatief, maar dat zou beter georganiseerd moeten worden. Het komt misschien ook doordat onze vrouwelijke huisgenote zes maanden weg is geweest. Ze is nu een paar dagen terug en vlak voor haar thuiskomst hebben we wel even goed schoongemaakt.”

Ik vind breien heel ontspannend

„Ik hou van breien, in IJsland is dat niet ongebruikelijk. In Nederland heb ik nog nooit een man zien breien. Ik vind het heel ontspannend. Ondertussen kun je tv kijken, naar muziek luisteren. Ik brei kerstcadeautjes en heb voor mijn vaders verjaardag een trui gebreid. Hij is daar heel trots op en vertelt aan iedereen dat ik hem heb gemaakt. Hier in Nederland krijg ik altijd vragen als ik in de trein of tijdens het wachten bij een repetitie zit te breien. Mijn IJslandse huisgenoot breit ook. We hebben wel eens gedacht om samen een boekje te maken, net als die twee Noorse mannen.”

Nederlanders houden van regeltjes

,,Ik heb het naar mijn zin in Nederland. Ik mis alleen de zee, hier in Utrecht. In Reykjavik hoefde ik maar de straat uit te lopen of ik zag de zee. Ook de bergen en skiën mis ik wel. Wat me verder opvalt, is dat IJslanders wat relaxter zijn, Nederlanders zijn erg van de regeltjes. Maar in het algemeen kan ik het goed met Nederlanders vinden.’’

    • Friederike de Raat