Frankrijk verbiedt graatmagere modellen

Het Franse parlement heeft vrijdag een wet goedgekeurd die het inhuren van modellen met ondergewicht verbiedt. Mode-merken en modellenbureaus die er toch mee doorgaan, riskeren een boete van 75.000 euro.

Modellen die in Frankrijk werken, moeten binnenkort een medische verklaring kunnen tonen waarop staat dat hun BMI-waarde (de verhouding tussen lengte en gewicht) minstens 18 is. Dat betekent dat een vrouwelijk model met een lengte van 1,75 meter minimaal 55 kilo moet wegen. Overigens geldt een BMI van 18 volgens Nederlandse maatstaven nog steeds als ondergewicht. Eerder deze week verbood de Franse overheid al het verheerlijken van anorexia nervosa, zoals gebeurt op zogeheten pro ana-sites. In Nederland overweegt het kabinet ook maatregelen om anorexia tegen te gaan. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) wil onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om een vergelijkbare wet te maken.

„Heel goed dat er wordt opgetreden tegen te dunne modellen”, zegt Martin Robbe, samen met zijn vrouw Wilma Wakker eigenaar van van Wilma Wakker Model Management. „Je ziet bij de shows te veel schriele, sneue meisjes die wankelen op stokjes van benen.”

Of de modellen die hij onder contract heeft wel het juiste BMI hebben, zegt Robbe niet te weten. „We wegen ze nooit, we kijken of ze er gezond uitzien.”

Féline Visscher (24) is sinds haar vijftiende model. Ze denkt dat ze bij een lengte van 1,80 meter ongeveer 55 kilo weegt, wat betekent dat ze een BMI heeft van 17. „Ik eet normaal, en heb nog nooit gelijnd.” Bij modellen gaat het niet om gewicht, zegt zij. „Het gaat om de heupomvang. Een BMI zegt niets over gezondheid. Ik vind het een slecht idee om dat zo op te leggen.”

Robbe zegt niet bang te zijn dat zijn modellen worden afgekeurd om hun gewicht. „Als zij worden afgekeurd, gebeurt dat bij veel andere modellen ook, en dan is er dus niemand meer om de shows te lopen. Er zal een compromis moeten worden gevonden. Maar dit signaal van de Franse regering maakt iedereen in elk geval weer even wakker. Je kunt de overheid niet negeren.”

    • Milou van Rossum