Opinie

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: Stel direct gekozen controle in op de banken

Half maart mochten we de waakhonden voor de waterschappen kiezen. Dat is: een versleten ritueel uit de middeleeuwen. Afschaffen dus. De provincies kunnen het toezicht op die waterbazen d’r best bij hebben. In plaats daarvan moeten er Bankschappen en Bankschapsverkiezingen komen. Juist in die sector is directe democratische controle hard nodig. Banken en verzekeraars hebben de economische infectie veroorzaakt die in 2008 als een steenpuist openbarstte. En nu blokkeren ze het economische herstel door absurde eisen te stellen aan hypotheken en andere kredieten. Maar intussen wel de eigen loonzakken goed gevuld houden. Hoogste tijd dat Gerrit Zalm zich ’s komt verantwoorden in het gekozen Bankenparlement.

Stelling: Voer een nationaal fonds voor bonussen in

Eerst de ABN-top, nu KPN-bestuursvoorzitter Blok: heel wat tonnen zijn intussen ‘teruggestort’ – kennelijk hebben de topmannen het geld toch niet zo hard nodig. Laten we zorgen dat iedereen mee profiteert, door een Nationaal Fonds voor de Collectieve Bonus in het leven te roepen. Het Bankenparlement (zie hierboven) beslist hoe het geld wordt besteed. Denk out of the box: gratis Netflix voor iedereen, een jaarabonnement op nrc.next, of de aanschaf van toch nog een Chinese reuzenpanda. Win-win: iedereen een bonus en in no time is het vertrouwen in de banken weer hersteld.

Stelling: Laten we voortaan iedereen psychologisch testen

De maatregelen in de luchtvaart na de wanhoopsdaad van de suïcidale co-piloot zijn zwaar overtrokken. Is het écht nodig om alle piloten nu vaker psychologisch te testen? Waarom eigenlijk? Om de veiligheid van de burger te vergroten? Als dat het doel is, zetten andere maatregelen meer zoden aan de dijk. Ouders regelmatig testen om kindermishandeling te voorkomen. In de ziel van bazen kijken om diegenen eruit te pikken die hun medewerkers tot depressie en suïcide drijven. Mensen voortijdig opsporen die een te verwarde geest hebben om veilig auto te rijden. Ach, weet je wat: we testen gewoon iederéén, elk jaar – samen onderweg naar een risicoloze samenleving.

Stelling: Jezus uit Nazaret heeft dit allemaal zo niet gewild

Och, och, als Jezus ’s wist wat er allemaal gebeurt uit zijn naam, nog steeds, dan zou hij zich wel drie keer omdraaien aan zijn kruis. De Kerk van Rome. The Passion. Arie Booms-ma en Thijs van den Brink. Weten we wel wie Jezus écht was? Een joodse timmerman die rondhing met een club vrienden en de kost bij elkaar scharrelde als een orakelende gebedsgenezer (nu zouden we zeggen: energetisch therapeut, ofzo). Koning der Joden? ’U zegt het.’ Messias? ‘Je bent zelf een Messias!’ Zoon van God? ‘Wij allen zijn kinderen Gods.’ Opmerkelijk hoe ver een mens het kan schoppen met louter retorische trucjes.

Stelling: Poep is vies

Dezer dagen bleek uit een nieuwe studie dat menselijke ontlasting een aanzienlijke hoeveelheid edelmetalen bevat. Een Duits boek over ons darmkanaal is een bestseller. Midas Dekkers schreef een poepboek. Hou daar ’s mee op – dat gepeuter in die drollen! En ga je handen wassen.

en Anne-Martijn van der Kaaden

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Gijsbert van Es