Milde vogelgriep bij Brabantse kippenboer

Bij een pluimveebedrijf in het Brabantse Milheeze is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld, meldde het ministerie van Economische Zaken gisteren. De 12.000 legkippen van het bedrijf moeten uit voorzorg worden geruimd. Het gaat om een H5-variant, een mild type dat kan veranderen in een gevaarlijke, besmettelijke variant. In een gebied van ruim een kilometer rond het bedrijf mag pluimvee, pluimveemest of gebruikt strooisel niet worden vervoerd. Ook voor eieren geldt een vervoersverbod. Vorige week is bij een pluimveebedrijf in het Friese Tzummarum ook een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. Daar zijn 22.000 legkippen geruimd. Begin vorige maand werd hetzelfde type vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met zo’n 30.000 kippen in Barneveld.

    • NRC